Aan de andere kant van de webcam.
"Oh nee, haal me hier niet weg. Nu zal mijn familie mijn jongere zusje sturen." Zo reageerde op de Filipijnen een jong meisje bij haar bevrijding uit het huis waar ze seksslavin was. Haar woorden spoken door mijn hoofd. Hoe deze continue ellende te stoppen?

De documentaire 'Grenzeloos misbruikt' is een schrijnend relaas dat de EO uitzond in zijn actieweek tegen het kindermisbruik in de webcamseksindustrie. Collega Maaike Bos schreef woensdag op deze plek nog over de zorgen om onze online privacy. Maar wie ziet welke martelingen jonge kinderen voor de webcam moeten ondergaan, zou willen dat er geen enkele firewall meer bestond om achter weg te kruipen.
De grootte van het probleem is onthutsend: volgens de FBI zoeken op ieder moment van de dag 750.000 mannen op internet naar kinderlichaampjes voor seksuele activiteiten. "Vaak heel gewone mannen hoor", vertelde Hans Guijt van Terre des Hommes, de organisatie tegen kinderuitbuiting. Normale mannen dus, met een baan, kinderen, een hond, een hypotheek. Maar online geven ze toe aan hun seksuele afwijking. Soms blijft het bij kijken, soms geven ze opdracht tot verkrachting, soms boeken ze uiteindelijk een ticket om de kinderen zelf te misbruiken. "Toen wij actief werden op de Filipijnen gingen we uit van misschien honderden slachtoffers, maar het zijn er tienduizenden", aldus Guijt.
Armoede alleen is het 'excuus' niet: op de Filipijnen is het ook nog eens taboe om te praten over seks, hebben meisjes een lage status en gaat gedwongen prostitutie vaak van generatie op generatie.
En via internet kan je er wereldwijd zo makkelijk van profiteren.
Samen met onderzoeksjournalisten Peter Dupont en Jacco Groen kwam Terre des Hommes een webcamhuis op het spoor. Ze hoorden verhalen over seks met een peuter van twee jaar oud. En over een orgie van een jong meisje met acht mannen. Een Amerikaanse kijker bood 200 dollar, dat konden de pooiers niet laten lopen. Het betrokken meisje - twaalf, dertien? - koos hardheid als pantser. Ze klonk bijna stoer.
Hulde aan de documentairemakers: het team bewoog de Filipijnse politie een inval te doen en vijftien kinderen werden bevrijd. Computeronderzoek leidde in 36 landen tot aangiftes tegen zeshonderd klanten.
En in november wordt de documentaire aan de Tweede Kamer getoond: Terre des Hommes wil dat de politie meer bevoegdheden krijgt voor undercoveracties en uitlokking. "Wij moeten aan de andere kant van de webcam kunnen kijken wanneer we een zwaar misdrijf vermoeden", aldus de documentaire. In Australië werkt dat al zo.
Ook zamelt EO Metterdaad geld in. Met vijfduizend euro kan een bevrijdingsactie worden georganiseerd, zegt de omroep, die hoopt driehonderdduizend euro binnen te halen. Goed voor zestig acties. En hopelijk voor honderden bevrijde kinderen.
De teller stond gisterenmiddag nog ruim onder de ton. Zo'n kleine inzamelingsactie valt dan ook nauwelijks op in een week vol mediageweld, waarin het seksisme van een Donald Trump wel gemakkelijk ieders aandacht trekt. Maar wie weet. En ieder gered kind is er een.