B&B Vol Liefde: het gaat niet echt lekker hè?

04-08-2023

Dit was week 4 van B&B Vol Liefde. We zijn over de helft, maar vooralsnog biedt dit datingprogramma van RTL4 geen compensatie voor de koude zomer van 2023. Op geen enkel adres is sprake van werkelijk warme gevoelens of vonkenregens. Wat gaat er mis?

Hoe verslavend ook, de opzet van deze liefdesarena is natuurlijk erg onnatuurlijk. De bedoeling is dat eenzaam ploeterende B&B-eigenaren een partner vinden om het leven leuker te maken. Ieder krijgt een handjevol kandidaten op bezoek, soms scharrelen er meerdere geïnteresseerden tegelijkertijd op het erf. Zo ging de weelderige Marian (69) in Portugal deze week met drie kwispelende heertjes tegelijk op stap. Ze houdt ze rustig aan het lijntje, geeft geen sjoege wie op kop ligt. Nee, dan is Petri (60) in Frankrijk veel resoluter. Ze ervoer de weinig pittige fietsenmaker Toine als pure ballast en gaf hem na anderhalve dag de bons: "Ik word zo moe van de gesprekken met jou, je zuigt de energie uit me."

Na zijn vertrek plengde Petri wel hete tranen: is er dan op de hele wereld niemand die bij haar past?

Sint Walter
Sint Walter

Punt met veel kandidaten is dat ze zo enorm hun best doen om bij de B&B-bazen te passen. Zo van: 'als ik maar meehobbel en alles leuk en goed vindt, dan zal hij of zij wel voor me smelten.' Rekken en d'r bijblijven, om met Sonneveld te spreken. Maar is dat aantrekkelijk voor zelf juist zo ondernemende B&B-eigenaren? Zie hoe in Portugal de goedmoedige Olof, een voormalig zeeman, zichzelf onmisbaar hoopt te maken door voortvarend iedere klus aan te pakken. Of hij daarmee de gedroomde Romeo is voor zijn blingbling gastvrouw? Die lijkt vooral een galante man te zoeken om mee te pronken tijdens het shoppen en uitgaan.

Ook de eerste vrouwen die in Frankrijk naar de hand van goeroe Walter dongen, plooiden zich dat het een aard had. En dat krijgt al snel iets pathetisch. Ook omdat je je bij deze Walter kan afvragen wat 's mans charme is. Misschien is-ie in het echt aantrekkelijker, net zoals - heb ik me laten vertellen - ook Jan-Peter Balkenende in het echt vlotter was dan op tv. Maar vooralsnog zie ik Walter als een nogal arrogante figuur die zich een reïncarnatie van de Heiland zelf waant, zoals hij wil bepalen hoe een vrouw moet zijn. Speels, sexy en spiritueel. Ook houdt in Walters parallelle universum de perfect afgerichte vrouw op het juiste moment haar kop, en laat ze hem met rust. Dream on baby.

We hebben Walter nu trouwens al dagen niet gezien, zit-ie wellicht in een existentiële crisis? Het zal hem goed doen.

Bij sommige kandidaten vraag je je af: doen ze werkelijk mee om een partner te vinden, of is het vooral een mooie sluikreclame voor hun vakantieadres? Ondernemer Martijn in Thailand - ook voor al uw kaassoufflés - lijkt iedere liefdeskandidaat een storende onderbreking van zijn werkritme te vinden. Joy bij Malaga zie ik ook niet echt veel interesse tonen in z'n bezoek.

Nee dan Leendert, diep in de Ardennen, die hunkert naar liefde. Maar iedere keer als zijn donkere huis in beeld verschijnt, meen ik de geur van klamme kastplanken en zompig gras te ruiken. En net als in de wereld van het wevervogeltje zie je vooral hier de vrouwtjes kritisch rondkijken, of het door het mannetje gebouwde nestje wel voldoet. 

En hup, daar fladdert er weer eentje weg.

<<<Zomergast Khadija Arib                                                                    vrouwenvoetbal>>>