De lijsttrekkers doen de ronde, althans de meeste

26-02-2021

De verkiezingen, wat gaan ze opleveren? Allemaal de stemwijzer invullen en aan het eind van de rit is Rutte weer premier?

Televisieland doet zeker zijn best om het spannender te doen lijken: de een na de andere lijsttrekker mag zichzelf komen aanprijzen. De redacties werken voornamelijk de eerste helft van het stembiljet af, en meestal om de mens achter het politieke dier te belichten Dat is natuurlijk ook het gemakkelijkst voor de interviewers.

Want wie zou zo'n gesprekje niet tot een goed einde brengen? 'Ach, je geniet van bij je gezin zijn?' 'Zo, zat je als kind graag te vissen?' 'Hoe voelde dat, dat je oma vaak moest komen oppassen?' Met als voorlopige hoogtepunt Emma Wortelboer (De Vooravond) die van Thierry Baudet wilde weten hoe hij zijn koffie drinkt. Al is Ruud de Wild in gesprek met Gert-Jan Segers een goede runner-up, met het pareltje: "Van wie hou je het allermeest?" "Van Jezus." "Wat grappig".

Dit fragment is uit Ingelijst, door KRO-NCRV vrijwel dagelijks uitgezonden op een onchristelijk tijdstip rond middernacht. Volgens het persbericht brengt het programma muziek, kunst en politiek samen en presentator/schilder/ DJ Ruud de Wild heeft er een leuke klus aan: geïnspireerd door de gesprekjes maakt hij voor iedere lijsttrekker een schilderij. Dat voor de camera moet worden uitgepakt en natuurlijk in grote dankbaarheid aanvaard wordt. O wat mooi.

Kees van der Staaij staat niet op De Wilds gastenlijst, misschien dat kunst en muziek niet zijn ding zijn. De SGP-voorman zat wel ontspannen bij Tijd voor Max. En donderdag kreeg hij van Nieuwsuur de volledige aandacht. Of moeten we zeggen: de volle laag? Mariëlle Tweebeeke was niet van de koetjes en de kalfjes.

Van der Staaij bij Tijd voor Max
Van der Staaij bij Tijd voor Max

Ze sprak de man van de principes aan op de beginselverklaring van de SGP. En hoezeer Van der Staaij probeerde haar aandacht om te buigen naar het actuele SGP-verkiezingsprogramma, Tweebeeke week niet van koers. Wilde weten hoe 'het weren en uitroeien van afgoderij en valse godsdienst' gaat. En of de Europese eenwording nog steeds in de ban moet omdat die 'de invloed van het rooms-katholicisme bevordert'.

Als leider van een principiële partij was Van der Staaij nogal onuitgesproken. Zo laat hij in het midden of hij zich laat vaccineren. Had heel veel woorden nodig om min of meer aan te geven dat een samenwerking met FvD er niet echt inzit. De SGP kan wel leven met de doodstraf, maar tevergeefs probeerde Tweebeeke hem een concrete voorkeur te ontfutselen voor kogel, strop of injectie.

Ja, nogal plastisch en mijn ingebakken voorkeur voor harmonie roept op zo'n moment tegen Tweebeeke: laat die Van der Staaij toch schipperen. Maar ik weet dat het terecht is, dat ze een partij die grote waarde hecht aan de exactheid van Het Woord, ook heel precies op z'n eigen woorden wijst.

Volgend jaar zal de SGP al een eeuw vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer, met een stabiel electoraat. Door nieuwe partijen zal knarsetandend worden gekeken naar de aandacht die deze oude club toch krijg.

Neem het frisse Volt, met z'n naar buiten gerichte blik en pan-Europese dynamiek. Volgens peilingen gloort de eerste zetel, maar Volt moet het qua publiciteit vooral hebben van de eigen kanalen of een enkel radio              interview. Enfin, kunnen ze des te trotser zijn als het ze lukt, straks echt mee te doen.

<<<Gemiddelde Nederlander                                             RTL Nieuws, Arib>>>