Die Kanzlerin bleibt cool

20-03-2017

Ze zorgt voor 480 koeien en besteedt zes dagen per week zes uur aan het melken. Haar favoriet heet Roos en ze berijdt deze koe soms als een paard. Ze woont alleen in haar ouderlijk huis dat ze zelf aan het verbouwen is. En oh ja, ze is 17 jaar. De Zeeuwse Jantien van Soelen is een dynamisch meisje. Dit in tegenstelling tot het programma waarin ze voorbijkwam: 'Nederland verbouwt'. Want dat mag tot de sloomste series van de Nederlandse televisie worden gerekend.


Dit zal wel door de low-budget aanpak komen. De camera's van AvroTros volgen Nederlandse verbouwingen: twee projecten per aflevering en vrijwel zonder commentaar. Je ziet mensen hakken, breken, metselen en timmeren, en om de paar dagen vertellen ze simpelweg hoe het gaat. Waar bij een programma als 'Ik vertrek' altijd een zeker risico aanwezig is - zodat je als kijker fijn kan zitten hoofdschudden van 'oh oh oh, dat redden ze nooit' - gaat het er in 'Nederland verbouwt' gezapig aan toe. Zo werd vrijdag naast het Zeeuwse meisje ook een Brabants stel gevolgd, dat een huis in Helmond aan het verbouwen is. Samengevat: 'Ja, het is hard werken, en nee, het lukt allemaal wel'. Gaap. Geen wankele draagmuren, geen hamers die door de kamer vliegen, geen geldnood. Deze Benjamin en Rianne kunnen zelfs zonder gekibbel samen heel braaf een Ikea-kast in elkaar draaien!

Gelukkig haperde wel de verfspuit: toch nog een spannend moment.

Wat mij betreft hadden we alleen naar Jantien gekeken, die hardwerkende Zeeuwse die haar ouders' melkveebedrijf overneemt en met haar moeder het tochtige huis opknapt. Een plaatje dat je niet vaak ziet: twee frêle vrouwen in de weer met klauwhamers en tegelsnijders. Op de bank hier thuis kwam de belangstelling voor het programma meteen op gang: "Rukt ze nu echt met een nijptang aan een schróef?" Ja, en het bleek gewoon te kunnen.
Interessanter dan haar nieuwe vensterbanken leek mij Jantiens levensverhaal, maar dat kwam er niet echt gestructureerd uit. Waarom haken haar ouders af, gaat ze nog naar school, wat zeggen haar vrienden, hééft ze wel vrienden?
Ik vermoed dat we Jantien nog wel in andere tv-programma's gaan zien, dan komen we er vast allemaal achter. We leerden al wel dat ze gek genoeg bang is voor spinnen, dat ploeterende meisje daar alleen in dat Zeeuwse huis, met al die koeien en haar hondje.

Even later keek ik naar bondskanselier Angela Merkel, en vroeg me af wanneer zij bang is. Op de site van het Duitse 'Der Spiegel TV' zag ik filmpjes over haar ontmoeting met president Donald Trump. Het is fascinerend om Merkels gezichtsuitdrukking te bestuderen. Zo was er een fotosessie in het Witte Huis, met beide regeringsleiders zittend in een fauteuil. Een minuut lang klinkt het geklik van camera's. Trump kijkt stug voor zich. Merkel lijkt nerveuzig, haar lichaam is op hem gericht: haar hoofd, handen en knieën wijzen naar Trump. Aan haar ligt het niet.


Na twintig seconden zwijgen zegt Trump iets: "Stuur een goede foto naar Duitsland, please." Opluchting bij Merkel: Trump breekt het ijs. Een journalist informeert naar hun gesprek, ging het goed, ging het over de Nato? "Het ging over veel dingen," zegt Trump. "Het was goed, dank u", zegt Merkel vriendelijk.

Dan wordt gevraagd of ze elkaar een hand willen geven. Trump oogt oostindisch doof. Merkel helt nog verder over naar Trump en herhaalt het verzoek van de fotografen. Trump kijkt haar niet aan, reageert niet, houdt zijn handen tussen zijn knieën, staart smalend voor zich uit. Merkel geeft op, trekt haar lichaam terug en kijkt de zaal in met een hulpeloze blik zoals die van een moeder van een dreinend kind die een scène probeert te vermijden.

Die Kanzlerin bleibt cool, kopt de website. En dat is knap, want wat is deze man een hork. Wat moet Merkel zich laten koeioneren, voor de lieve vrede. Mijn angst? Dat niet iedereen dat volhoudt.

    <<<later                                                                                      eerder>>>