Het zal wel menselijk zijn, genieten van een goed gevecht

30-09-2018

Was een oude Romein zaterdag toevallig in Amsterdam uit z'n tijdmachine gestapt, dan had hij vast gedacht: niets nieuws onder de zon. De avond werd gedomineerd door man-tot-mangevechten in de Arena. En via de buis rolden niet-alledaagse zinnen de huiskamer binnen als: "Er gaat niets boven je tegenstander afmaken met een leverstoot." Ook ik liet me opzwepen, merkte dat mijn vuisten zich balden terwijl ik siste : 'Raak hem nou eens echt, Rico!' Het zal wel menselijk zijn, genieten van een goed en eerlijk gevecht.

Glory 59 heette het avondvullende evenement waarop de beste kickboksers van de wereld zich hogerop probeerden te knokken of hun titels verdedigden. Met als hoofdattractie onze wereldkampioen Rico Verhoeven. Ik koos voor Veronica, al lonkte op NPO2 'Voetbal is Oorlog', de documentaire waarvan we de hele week al dat fragment zagen met die jammerende trainer: "Wat een kut keeper, wat hebben wij toch een kut keeper". Ik vreesde dat daarmee het hoogtepunt van de film al was weggegeven, en koos voor de live sensatie.

En sensatie was het, kijken naar deze gespierde mannen die van een andere planeet lijken te komen. Eén zo'n dreun en wij zijn toch de rest van dit decennium uitgeschakeld? Maar zie hoe gaaf bijvoorbeeld commentator Remy Bonjasky nog oogt, na jaren kickboksen op het hoogste niveau: het helpt om met een gerust hart te blijven kijken naar dit soort slachtpartijen.

Achteraf 'Voetbal is Oorlog' alsnog bekeken en gelukkig maar: deze documentaire heeft veel meer om het lijf dan alleen die opgefokte trainer, Eric Meijers. Die bij Pauw uitlegde dat zijn kwalificatie van de doelman de afkorting is van 'kwalitatief uitermate teleurstellend', een verkapt excuus aan keeper en kijker denk ik.

Regisseur Hans Heijnen filmde de explosieve trainer in Groesbeek, in de periode dat een van de twee lokale voetbalploegen als eerste amateurclub de Jupiler League bereikt: Achilles '29, met achter zich de fanatieke familie Derks. Een aanlokkelijk, maar te ambitieus avontuur: vriend en vijand zien hoe de geldslurpende promotie eindigt in frustratie, afgang en faillissement.

Er zal in Groesbeek nog wel jaren worden nagepraat over het debacle: lag het aan hoogmoed, incompetentie, de stroeve KNVB, de negatieve pers of vooral die teleurstellende kwaliteit van de spelers?

Wat betreft het vinden van het juiste perspectief is de NTR vrijdag ook een spannende arena ingestapt, met een nieuw programma over de Tachtigjarige Oorlog. Een serie waarvan ik het nog niet weet na de eerste aflevering, en zeker niet in combinatie met de uitspraken van presentator en historicus Hans Goedkoop. In Trouw stelde hij namelijk dat het tijd is om parallellen te trekken tussen de daden van de opstandige protestanten toen en de wreedheden van Taliban en IS nu.

Als dit een poging is om een knuppel in het rechtschapen protestantse hoenderhok te gooien, lijkt Goedkoop me volledig geslaagd. Maar ik ben benieuwd of de serie me gaat overtuigen van de nieuwe visie. Zo verbaasde de eerste aflevering - over de aanloop naar de oorlog - me door de geringe aandacht voor de karakters van Karel V en Philips II. Maar ik hou me in: eerst alles rustig bekijken, de bokshandschoenen onberoerd in de kast.

 <<<Vrouw op Mars                                                                          De Hofbar>>>