Impertinent.

26-07-2017

'Zomergasten' zorgt ieder jaar weer voor discussie op de redactie van Trouw. Niet alleen inhoudelijk, maar ook over of en wanneer we in de papieren krant een recensie over dit avondvullende interviewprogramma plaatsen. De uitzendingen eindigen zondagavond laat en de eerste mogelijkheid om er in deze rubriek over te schrijven is daarom pas vandaag. Want de krant van maandagochtend halen we domweg niet en op dinsdag wordt op deze plek een kookboek behandeld. Is een column op woensdag mosterd na de maaltijd?

Je zou denken van niet, kijkend naar wat er loskwam op de recensie die maandagochtend al wel verscheen op onze website en op Trouws Facebookpagina. Honderden mensen lieten een reactie achter. Meestal een eenvoudige 'like', maar tientallen tikten een uitgebreider commentaar. Wat knap dat VPRO's 'Zomergasten' na dertig jaar nog steeds zo veel losmaakt, zeker onder de lezers van deze krant. Verdieping raakt hier gelukkig nooit uit de mode. De eerste aflevering van dit nieuwe seizoen beloofde dan ook veel met als gast de uitgesproken microbiologe Rosanne Hertzberger. En met als nieuwe interviewer de vrij onbekende Janine Abbring.

Deze tv-maakster opereert meestal achter de schermen - Abbring is eindredacteur bij 'Zondag met Lubach' - en zal alle ogen op zich gericht hebben gevoeld. Want als presentator van 'Zomergasten' wordt veel van je verwacht. Niet alleen een zeer ruime algemene ontwikkeling, scherpte, goede oren, gevoel voor timing en concentratievermogen. Maar ook moet je een dikke huid hebben, om na afloop al het commentaar te kunnen verwerken.

'Zet je social media maar even uit' was het advies van Arjen Lubach, zo vertelde Abbring aan het AD. Ik hoop dat Janine inmiddels weer online is, want afgeslacht is ze allerminst. De uitzending liep als een trein en Abbrings frisse stijl wordt gewaardeerd Duidelijk was dat ze zich zeer goed had voorbereid, maar daar zat wel een valkuil in: Abbring wist zó goed wat ze Rosanne Hertzberger wilde horen zeggen dat ze sommige uitweidingen van haar gast te snel afkapte. The show had to go on. Maar geregeld hadden we Hertzberger wel willen horen doorpraten.
Het is hierbij de vraag hoeveel uren dan genoeg waren geweest om alle ideeën van Hertzberger wel afdoende uit te kunnen spitten. Deze wetenschapper houdt ervan de kont tegen de krib te gooien en afwijkende geluiden te laten horen over onderwerpen als euthanasie, vaccinaties, E-nummers, voedingstrends, athëisme, orthodoxie en carrière maken in de wetenschap. Tegelijkertijd: terwijl veel mensen hun hele ziel en zaligheid aan de media prijsgeven, wilde Rosanne dan weer niet vertellen of ze in God gelooft. "Dat vind ik een impertinente vraag, Janine."

Een boeiende, prikkelende vrouw. En een uitstekende keuze om de nieuwe reeks 'Zomergasten' van start te laten gaan met zo'n slimme allrounder.
Nu we het daar toch over hebben: maandag startte ook een nieuw seizoen van dat programma met de veel pretentieuzere titel 'De slimste mens'. Met als openingsvraag de prangende kwestie: wat voor kleur muts draagt Grote Smurf altijd? Echt waar.

Benieuwd of Rosanne Hertzberger daar was uitgekomen. Of is dat pas echt een impertinente gedachte?

<<<later                                                                                                   eerder>>>