Jeroen Pauw revancheert zich met fascinerende oudere vrouwen

25-05-2018

Laatst kon ik niet aanzien hoe knullig Jeroen Pauw zich door een interview over de menopausale medemens worstelde. Maar toegegeven, de manier waarop hij deze week sprak met twee echt oudere vrouwen, over hoe hun huidige levensfase verloopt, was ontroerend goed.

Woensdag zat Tineke de Nooij te glunderen bij Pauw. De Nederlandse radiocritici hebben De Nooij een oeuvreprijs toegekend voor haar al bijna zestig jaar durende radiocarrière: de Ere Zilveren Reissmicrofoon. Uiteraard schalde het 1-2-3-4-5-6-7-8-9-Tineke! door de studio en zagen we beelden van een jonge De Nooij bij Radio Veronica. Al snel ging het over de actuele leeftijd van Tineke: 77 jaar. "Vind je het vervelend om oud te worden?", vroeg Pauw. "Ja", zei ze. "Waar zie je het meest tegen op?" "Nog ouder worden."

Tineke de Nooij sprak over euthanasie, waarvan ze een fel voorstander is. Over haar leven naast een dodelijke spoorlijn, over het leegslikken van medicijnkastjes. Wat te doen als je niet meer wilt? Over dat ze al acht jaar niet meer kan samenwonen met haar man, die in een tehuis zit vanwege hersenbloedingen en dementie. Over haar schuldgevoel omdat ze soms geen zin heeft hem te bezoeken. "En ik ben niet bepaald de enige die in zo'n situatie zit in Nederland."

Het blije gesprek nam een verdrietige afslag. Pauw checkte keurig of De Nooij wel wilde dat het interview die kant opging. Ze vond het goed en vertelde hoe mensonterend het is wat het leven haar 'leuke, erudiete en fantastische man' aandoet. Maar met tranen in haar ogen bepaalde ze vervolgens ferm dat het gesprek nu maar weer terug moest komen op haar oeuvreprijs. Een suggestie die Pauw volgde en hem de kans gaf om Tineke's positivisme te prijzen. Iets wat ook zeker effect had gehad op een andere gast aan tafel, sportjournalist Jeroen Stekelenburg. Keek hij eerst nogal neutraal naar Tineke, aan het eind van het gesprek straalde ook hij warme genegenheid uit.

Hetzelfde gebeurde maandag toen de eveneens 77 jaar oude actrice Sjoukje Hooymaayer aanzat bij Pauw, met verder aan tafel onder meer een duidelijk gefascineerde Johnny de Mol. Hooymaayer weet sinds 1 april dat ze kanker heeft, stopte acuut met haar rol in 'My Fair Lady' en besloot geen behandelingen te willen. Een keuze voor kwaliteit van leven: blijkbaar biedt een zware anti-kankertherapie haar minder dan tien procent kans op herstel. Het betekent wel dat het voor de actrice nu op ieder moment 'páts afgelopen kan zijn', zoals ze zei.

Weer een gesprek over in feite allemaal triestigheid, maar zo zonder drama gepresenteerd dat ook de zieke Hooymaayer daar zat als een dynamische vrouw. Ze gaf een indrukwekkend exposé over de magie van toneelspelen, hoe het voelt als het hele publiek aan je lippen hangt. En vertelde daarna weer meisjesachtig giechelend over de zegeningen van een paar druppels wietolie voor het slapengaan.

Alle jongemannen aan tafel gingen in op het gesprek, waarin de actrice vertelde over de simpele, doch enorme revelatie die haar nu op de been houdt: "Ik lééf. Goh wat geweldig." Pauw drukte van harte Hooymaayers hand toen zij van tafel ging. De diva had misschien voor een laatste keer iedereen platgespeeld.

<<<vroege vogels                                                           vleesverlangen>>>