Knevel nu dan echt los van de EO. Moeten meer oude coryfeeën volgen?

16-11-2021

"Andries Knevel is een van de weinigen in omroepland waarbij je meteen weet naar welke omroep je kijkt. Hij houdt daar ook al dertig, veertig jaar hetzelfde interview, altijd over essentiële twijfel en 'geloof ik wel het goede'. Heel prettig."

Met satirisch genoegen schetste Marcel van Roosmalen vrijdag in het onvolprezen Media Inside nog dit beeld van Andries Knevel, het EO-boegbeeld dat zo'n vaste constante is in omroepland. Maar op maandagochtend bleek die eeuwigheidswaarde dan toch een houdbaarheidsdatum te hebben: Andries Knevel (69) moet van de EO nu écht met pensioen. Geen tijdelijk contract, zelfs geen uurtje radio meer: in het Nederlands Dagblad vertelt Knevel dat hij graag op een of andere manier aan boord was gebleven maar dat de EO, met Knevels zeventigste verjaardag in zicht, aangaf dat het 'een mooi moment is om nu helemaal te stoppen'.

Misschien slecht nieuws voor EO-junkies, maar menig omroep-jonkie slaakt vast een zucht van verlichting. Want moet er niet veel meer doorstroming zijn in 'Hilversum', zitten niet veel te veel coryfeeën en éminences grises te vast in het zadel, voor en achter de schermen? Het was precies dit weekend de kern van een discussie hier aan de keukentafel. Moet de pensioenleeftijd niet echt rücksichtslos gelden voor alle Knevels in omroepland, zoals daar zijn een Philip Freriks (77), een Paul Witteman (75) en over een paar jaar ook Matthijs van Nieuwkerk en Jeroen Pauw, nu beiden 61 jaar? Ze hebben dan hun tijd en ruimte gehad, en zouden de opkomst van jonger talent niet langer moeten blokkeren. Zo'n maatregel helpt vast ook om de publieke omroep interessanter te houden voor de massaal wegkijkende jongeren, stelde een van mijn tafelgasten.

Maar ja, je hebt het hier wel over publiekslievelingen. En ik weet nog wel iemand die me doet twijfelen of zo'n drastische leeftijdslimiet wel moet: Adriaan van Dis. In dezelfde Media Inside vrijdag was deze 74-jarige te gast om commentaar te leveren op de tv-wereld en hij deed dat zo grappig en vrij, dat je zou willen dat hij weer een eigen programma had. Kijk gerust terug naar Van Dis' imitatie van neuzelige gasten in M: het fileertalent van de man strekt zich veel verder uit dan boekbesprekingen alleen.

Ik schoot ook danig in de lach hoe ad rem - ik verklap niets - hij reageerde op een enorme roddel over Expeditie Robinson. Want naast Van Dis aan tafel zat de blonde amazone en presentatrice Britt Dekker, die een smeuïg verhaal vertelde over dit RTL-survivalprogramma dat volgens haar iedereen achter de schermen al lang kent, maar in Media Inside toch leek in te slaan als een bom. Namelijk dat een van de deelneemsters op een gegeven moment zo hongerig was, dat een cameraman haar met een Mars-reep wist te verleiden hem oraal te bevredigen.

Ai ai ai. Een anekdote uit de duistere zijde van de omroepwereld waarin Andries Knevel juist altijd het licht wilde brengen. Hij zal wel zien, of er nog een nieuw omroepavontuur op zijn pad komt. Vertelt in het ND dat zijn omgeving voorspelt dat Jan Slagter (67) van Omroep MAX aan de bel zal trekken. Maar gelooft daar niets van: "Wat heb ik nu bij Slagter te zoeken of andersom?"

Knevel zoekt zijn heil liever bij het maken van een podcast. Dat klinkt in ieder geval stukken minder grijs.

<<<Op1 in het UMC                                                                                17 miljoen puzzelstukjes>>>