Koningsdag met nieuwe dimensie: realiteitszin

28-04-2018

Het hoogtepunt van Koningsdag was meteen aan de ontbijttafel eigenlijk al bereikt: wat een geweldige foto's heeft Erwin Olaf geschoten van het koninklijke gezin. Met het dynamische groepsportret dat Trouw voor de voorpagina koos inderdaad als absolute topper. Een paar pagina's verder voelde ik alweer tranen opwellen, bij dat verhaal over die 92-jarige lieverd uit Utrecht die een lintje kreeg voor zijn broederliefde. En toen moest de uitzending van Koningsdag-in-het-land nog beginnen.


Maar bij de beelden uit Groningen hield ik het makkelijk droog. En vroeg me af hoelang deze toch altijd nog vrij folkloristische formule van 'vorst bezoekt volk' nog mee zal gaan. Groningen voegde in ieder geval al een nieuwe dimensie toe: realiteitszin.

Het blijft toch gekunsteld overkomen: al die opgetogen volwassenen tijdens zo'n koninklijk bezoek, allemaal hun beste beentje voorzettend in een soort levende FaceBook-timeline vol blije verhalen en successtory's. Zelfs het NOS Journaal verbaasde me, door enthousiast te melden dat inmiddels 25 procent van de mensen vindt dat Willem-Alexander het beter doet dan z'n moeder. Dat betekent toch dat na vijf jaar 75 procent nog steeds een andere favoriet heeft?

Maar zulke gedachten passen natuurlijk niet op een onbekommerde feestdag. Of zoals koningshuisdeskundige Jan-Kees Emmer het 's ochtends zei in 'Goedenmorgen Nederland' van WNL: "Als we hier het sprookje van de monarchie willen hebben, dan moeten we allemaal meespelen".

Hier is dan meteen een compliment op z'n plaats voor WNL-verslaggeefster Linda Geerdink die er een dolle boel van maakte in Amsterdam, door zich warm te dansen met koukleumende vrijmarktdeelnemers en zich met rauwe eieren te laten bekogelen door vrolijke kinderen.

En enthousiaste kinderen in beeld, daarvan kan je nooit genoeg krijgen.

Zoals in het NOS-verslag van 'Groningen' die jongen die zwaar onder de indruk was van hoe precies prinses Amalia een drone wist te besturen. En dat prachtige zangertje dat loepzuiver een couplet van 'From a distance' zong. En zeker prinses Alexia, die tot leven kwam als normaal Nederlands meisje door vrij en blij de hele tekst mee te zingen van de band Kensington.

Maar het bijzondere van Koningsdag 2018 was dat tussen alle demonstraties en dansen door uitgebreid werd stilgestaan bij de Groninger aardbevingsproblematiek. We luisterden minutenlang met koning en koningin mee hoe getroffenen hun verhaal deden in een intiem gesprek. Al zijn de problemen nog lang niet opgelost, er leek in ieder geval wel tevredenheid te zijn dat heel Nederland inmiddels meeleeft. Dan moest je alleen op dat moment even niet naar Twitter kijken: gênant hoeveel Oranjefans vonden dat 'hun' feestje werd verstoord door dit serieuze programmaonderdeel. 'Mogen die politieke dingen even geparkeerd worden?' aldus bijvoorbeeld ene Monique, en die formuleerde het dan nog heel beschaafd.

Groot gelijk van Groningen dat het zijn burgers juist op deze dag alle ruimte gaf hun hart te luchten. En fijn dat deze koning en koningin zich zo onbevangen laten aanspreken, ook met de camera erbij. Die knalrode jas van Maxima, je zou er bijna een politiek statement in zien.                 

 <<<ik mis De Kwis                                                                       Caesar Rutte>>>