NWETZ, LHBTQ etc

01-08-2020

"Goed stukkie hoor, en prima politiek correct." Zo reageerde een dierbare vriend gisteren op mijn recensie over de docu 'Out'. Huh, is het nu ook al politiek correct om mee te leven met de worsteling van jonge LHBTQ'ers? Daar moet ik eens serieus op kauwen.

En ik dacht meteen aan een scène uit het programma 'Nu we er toch zijn', dat deze week met een speciale Pride-versie kwam. Vijf dagen lang zwierven meer en minder bekende leden van de Nederlandse gay-community door verschillende gemeenten, om te checken hoe ruimdenkend en gastvrij de mensen er zijn.

Zo liep Elly Lust rond in Ede en vroeg het winkelend publiek naar hun ideeën over de onbegrensd georiënteerde medemens. Lust stelde de mensen soms een megafoon ter hand: als je het écht zo prima vindt dat in Nederland iedereen naast elkaar leeft, voeg dan de daad bij het woord en roep luidkeels 'Gay is oké' over straat. Velen schreeuwden zich de longen uit het lijf, maar een keurig echtpaar deinsde achteruit, iets mompelend over 'te politiek'.

Boeiend. Lust was ook verrast over deze woordkeuze en probeerde het stel nog te overtuigen: "Voor mensen die gay zijn is het best belangrijk hoor, dat andere mensen daarmee instemmen." Maar de man stapte door, vrouwlief wat vertwijfeld giechelend in zijn kielzog.

Grosso mode liet Nederland zich in NWETZ niet van de verkeerde kant zien. In alle gemeenten trof het team vrolijk en vrij levende lesbische meisjes, dragqueens, transgenders, begripvolle ouders. En zeiden de meeste mensen op straat op zijn minst 'dat het allemaal moet kunnen'. Geregeld dan weer wel gevolgd door 'als ze maar niet te uitbundig doen'. De restanten van een land dat altijd als motto had 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'?

Daar ben ik ook nog niet over uitgedacht.

Wel weet ik zeker dat de grootste verrassing in aflevering 2 van NWETZ zat. Toen was het team in Weert met Rob Jetten als onderzoeker. En wat deed hij dat ontspannen! Dit uitroepteken is echt op zijn plek. Een wereld van verschil, nu deze Rob Jetten te zien vergeleken met de beelden uit 2018 van die behoedzame, stijve nieuwe D66-fractievoorzitter. Misschien wist-ie tijdens de opnames al dat hij geen lijsttrekker hoeft te worden. Hoe dan ook, hij oogde heel relaxed, vrolijk en naturel.

In de VARAgids staat deze week een interview met Jetten - gemaakt door Paul de Leeuw - waarin zijn vrijmoedige stijl ook opvalt. Ik moet althans erg lachen om zijn antwoord op een vraag of Jetten op de middelbare school al eens verliefd was. Ja natuurlijk. Jetten: "Die jongen zat twee klassen hoger of zo. Tom. Hij was heel populair op schoolfeestjes. Toen dacht ik altijd: aan de kant met al die wijven."

Op De Leeuws vraag of het leuk is om homo te zijn in 2020 zegt hij: "Ik zorg er in ieder geval zelf voor dat het een feestje is, door een beetje schijt te hebben aan de wereld." Maar stipt ook aan dat het nog altijd zo is dat over hem wordt geschreven als 'de openlijke homoseksuele fractievoorzitter' maar niemand een Klaas Dijkhoff zou typeren als de 'openlijk heteroseksuele fractievoorzitter'.

Nu geef ik toe, dat zou ík nou weer ernstig politiek correct vinden. Maar ook erg grappig. Ik zal het eens uittesten, kijken wat dan de reacties zijn.

<<<De Hit Kwis                                                                                    Out>>>