Pogingen tot fatsoen

05-04-2017

Mijn collega bij het Algemeen Dagblad, tv-columniste Angela de Jong, haalde dit weekend uit naar 'RTL Boulevard'. Haar kritiek: dit showbizzprogramma haalt graag iedere bekende Nederlander waarover iets valt te roddelen door het slijk, behalve wanneer het gaat om belangrijke gezichten uit de RTL-stal zelf. Blijkbaar weet 'iedereen' dat de getrouwde RTL-presentator Humberto Tan in een nieuwe relatie is verwikkeld, maar zwijgt 'Boulevard' hierover in alle talen. De Jong gebruikt het woord hypocriet en vindt dat 'de showrubriek zich hiermee volkomen belachelijk maakt'.

Ik moest wel even grinniken om De Jongs rechtlijnigheid. Maar: waarom zou je nou juist een roddelprogramma - dat het moet hebben van de duistere krochten in onze hersenkronkels - manen om consequent en principieel te zijn? Het lijkt me paarlen voor de zwijnen.

Inmiddels lijkt Angela een snaar te hebben geraakt: ik las op Twitter dat 'RTL Boulevard' de betrokkenen uiteindelijk wel om commentaar heeft gevraagd, overigens zonder resultaat. Bijna liet ik me verleiden om de uitzending van maandag terug te zien, maar ik heb me ingehouden: ik ben qua 'Boulevard' nog altijd maagdelijk en er dan tóch een keer naar kijken voelt als een verloren strijd. Zoiets als het eerste gaatje in een verder gezond gebit.

Maar ja, hoe werken mijn eigen hersenkronkels? Waar ik heel principieel doe over niet kijken naar 'RTL Boulevard' zak ik wel geregeld onderuit bij 'Voetbal Inside' op RTL 7, een programma dat ook niet echt uitblinkt in politiek of anderszins correct zijn. Maar ik val voor die ongegeneerde humor van vaste tafelgasten als voetbaljournalist Johan Derksen en oud-voetballer René van der Gijp.

Afgelopen maandag leek het alsof ook zij geïnstrueerd waren niet over 'Tan' te praten. Maar Gijp en consorten zijn niet bepaald mannen die zich de wet laten voorschrijven. Ze zetten presentator Wilfred Genee dan ook steeds voor het blok. 'Als je nou niet ophoudt Wilfred, dan beginnen we weer over Humberto'. En: 'Nee hoor, bij deze zender weer niemand wat er aan de hand is met Humberto'. Of: 'De RTL-directie zit nu vast te schuimbekken voor de buis'.

Ik heb respect voor hoe Genee toch steeds de baas weet te blijven aan deze tafel vol eigenwijze alfamannetjes. Die uiteindelijk wel weer braaf zijn: ook zij gaven gehoor aan de oproep van Barbara Barend om een vuist te maken tegen homogeweld door hand-in-hand voor de camera's te verschijnen. Mooi, want deze mannen doen meestal vrij lacherig over homoseksualiteit in de sport, gebruiken homo als scheldwoord en omschreven het kapsel van Hans Kraay jr. laatst nog als 'homohaar'. Voormalig 'Boulevard'presentator Albert Verlinde noemde het programma in een interview met Wilfred Genee zelfs 'Homohaat Laat'.

Maar nu stonden ook zij daar hand-in-hand, vóór de homo's. Ik hoop dat die solidariteit niet wegebt na deze week. En misschien moeten we nog wel een stap verder gaan en proberen die hele stress over seksualiteit de wereld uit te krijgen. Wat zou er gebeuren als we ons allemaal gewoon vrijwillig zouden blootgeven op internet? Iedereen een webcam in de badkamer, dan hebben we het met al die geheimzinnigheid over die lichamen maar eens gehad. Wellicht.

      <<<later                                                                                            eerder>>>