The Kominsky Method, humor voor volwassenen. En ouder.

24-12-2018

Dikke kans dat u gaandeweg de kerstmarathondenkt: nu graag weer eens even iets minder zoetsappigs. Een mens raakt een keer overvoerd aan herdertjes, harmonie en halleluja, toch? Het ideale moment voor een portie van 'De Kominsky Methode': een briljante serie over twee ouwe kerels die zich met harde humor door de eindfase van hun bestaan slaan. Of liever: druppelen.

Want de problemen in de regio van blaas en prostaat spelen een grote rol in het leven van acteercoach Sandy Kominsky (Michael Douglas, 74) en zijn vriend en casting-agent Norman (Alan Arkin, 84). Wanneer Sandy zich bijvoorbeeld een keer afvraagt waarom Norman toch zo lang op de badkamer blijft is diens antwoord: "Ik plas in morsetaal. Punten en streepjes." Sandy zelf zit dan nog in de ontkenningsfase. Ook hij moet erg vaak naar de wc maar dat kan nergens aan liggen, en zeker niet aan zijn leeftijd. Mokkend maakt hij uiteindelijk toch een afspraak met Normans uroloog. Een kleine glansrol voor Danny DeVito, ook al weer 74.

Behalve dit fysieke gedoe komen ook andere grote kwesties voorbij die horen bij mensen met rimpels. De een verliest de liefde van zijn leven, de ander heeft nog nooit een langdurige relatie gehad. De een heeft zijn zaken goed geregeld, de ander zit in de financiële nesten. De ene dochter is inmiddels verstandiger dan haar pa, die van de ander blijft een verwend kind.

Sandy en Norman helpen elkaar in alles, waarbij ze als regel lijken te hanteren dat je een grap nooit mag laten liggen, hoe hard ook. Elkaars gevoelens sparen, dat leidt nergens toe. "Is dat je nieuwe vriendin? Die moet toch beter kunnen krijgen." Dat werk.

De juist steeds politiek-correcter wordende wereld verwart hen wel. Zo wil Norman na het overlijden van zijn vrouw zelf weer de leiding nemen van zijn castingbureau. Bij de eerste vergadering maakt hij zelf een grap met daarin het woord begrafenis. Zijn medewerkers verstarren, weten niet of ze mogen lachen. "Te vroeg?", vraagt Norman zich verbaasd af.

Docent Kominsky raakt onzeker als studente Lisa met hem uit eten wil: kan dat nog wel, qua #MeToo? "It's a whole new world out there!", roept hij, wijzend naar de boze buitenwereld. "Het is maar een etentje!", wanhoopt Lisa, zelf ook de vijftig al gepasseerd.

Ik doe de vaak erg slimme grappen in deze serie geen goed door ze hier uit te schrijven. De timing, de intonatie, de gezichtsuitdrukkingen, kortom het talent voor humor van deze doorgewinterde acteurs: je moet het zien. De schrijver van de serie is ook bepaald geen kleine jongen: Chuck Lorre, de man achter hitseries als 'Big Bang Theory', 'Mike & Molly' en 'Two and a half man'.

'De Kominsky Methode' is sinds een maand te zien via Netflix. Maaike Bos en ik krijgen hierover wel eens mail van oudere lezers, die zo'n medium een brug te ver vinden. Maar ik zeg altijd: wie kan mailen, kan ook flixen! Het zijn simpelweg een paar nieuwe knoppen om op te drukken. En deze achtdelige serie is wel een van de beste redenen om het eens te proberen. Zeker wanneer je zin hebt om weer eens ouderwets te gniffelen om intelligente humor. Of een paar trefwoorden zoekt - prostaat! dementie! - om al te rumoerige pubers de woonkamer uit te jagen...

 <<<oudejaarsconference                                            emoties overal>>>