Weinig rouw om Trump, wel enige vrees voor 'powerhouse' Harris

10-11-2020

"De kinderen wilden vanmorgen geen Zappelin kijken, maar CNN. 'Mama, heeft Biden al meer punten?'. Ze zijn 2, 4 en 6." Een Nederlandse tweet afgelopen vrijdag: ook achter veel Nederlandse deuren werden de Amerikaanse verkiezingen vol spanning gevolgd. En werd de uitslag ervaren als een mix van opluchting, vreugde en ook wel leedvermaak.

Zo was de timing van de bekendmaking briljant. Tegen half zes (onze tijd) zaterdagmiddag durfden de Amerikaanse nieuwszenders het aan en riepen ze Biden uit tot de winnaar van de verkiezingen. Het altijd Trumpgezinde Fox News inlcuis. Pal daarna startte Rudy Giuliani - Trumps jurist - een persconferentie over de vermeende verkiezingsfraude.

Maar daar had even niemand aandacht voor. Misschien ook maar gelukkig voor de Republikeinen, want er was sprake van een enorme blunder: het Trumpteam dacht zich te presenteren in een Four Seasonshotel in Philadelphia, maar bleek te hebben afgesproken bij het lokale Four Season-tuincentrum. Gesitueerd naast een viezeboekjeswinkel en een crematorium. Nee, weinig presidentieel. Ongetwijfeld baalt NOS-verslaggever Martijn Bink - die toen op maar uurtje afstand stond, op een plein in Wilmington - dat hij er niet bij was.

Maar de wereld was op dat moment liever bezig met positieve dingen. Zoals met de tranen van Van Jones. Deze jurist, CNN-commentator, Emmy-winnaar en Obama-adviseur is niet bepaald een kleine jongen. Maar hij blokkeerde volledig toen hij de impact besefte van de verkiezingsuitslag op het dagelijks leven van menige Amerikaan. Hoe het nu als ouder gemakkelijker wordt om je kinderen te leren dat het uitmaakt dat een goed karakter te hebben, de waarheid te spreken, een goed persoon te zijn. Hoe het 'I can't breathe' van de onder een politieknie gestikte George Floyd een dagelijkse waarheid was voor veel mensen in Amerika.

Als Trumpfan kwam je eigenlijk nergens aan je trekken, ook niet op de Nederlandse televisie: overal overheerste opluchting dat de Republikeinse president uitgeteld lijkt. Ook bij 'WNL op Zondag' met Rick Nieman, waar onder meer Sigrid Kaag zat. De minister van buitenlandse zaken waarschuwde dat we vice-president Kamala Harris geen recht doen door haar vooral neer te zetten als een symbool van hoe ver een - gekleurde - vrouw kan komen heden ten dage. "Harris is veel meer dan een symbool, ze is een powerhouse, ze heeft haar sporen zelf verdiend."

Ook in Harry Mens' winkeltje op RTL7 - 'Business Class' - bleek weinig verdriet over Trumps lot. Van politiek duider Willem Post leek Mens vooral te willen weten of Trump nu meer gaat golven. Post bleef serieus, schetste het plaatje van een Trump die een mediumimperium gaat opbouwen. En over vier jaar klaar zal staan het stokje weer over te nemen.

Over de aanstaande vice-president was het commentaar heel apart. Harry Mens zei: "Die Kamala Harris lijkt me geen uh ...." en trok een vies gezicht. Hij maakte zijn zin niet af, Willem Post ging door met: "Nee, daar moet je geen ruzie mee hebben." Hij vertelde hoe hij Harris een keer meemaakte op een barbecue: "Die dame pakte de microfoon en ging vreselijk tekeer."

Jammer dat Mens' programma precies toen abrupt stopte. Mannen die bang zijn voor een sterke vrouw, altijd leuk om te zien. 

<<<Aardige mensen                                                         CNN dendert doorrr>>>