Werd het toch nog een leuke begrafenis

07-06-2018

In deze laatste week voor RTL Late Night met Humberto Tan kiest de redactie ervoor de presentator vijf avonden lang te trakteren op een surpriseshow. Tan weet van tevoren niet wie er aan tafel komen, maar te vrezen heeft hij niks. Althans: tot woensdagavond lag Tan in een warm bad, met louter dankbare gasten en ontroerende terugblikken op de afgelopen vijf jaar. Over de doden niets dan goeds. Maar toen kwam daar Peter R. de Vries door de schuifdeuren voor een keiharde mini-conference.

Een 'roast' heet het tegenwoordig als je er ongenadig van langs krijgt. Een interessante formule: je weet dat je afgeslacht gaat worden maar je hoeft niet gekwetst te zijn. Want het is bij een roast nu eenmaal de heilige plicht van de grillmeester om geen grap te laten liggen, maar er vol in te gaan.

En dat deed Peter R. de Vries. Zijn leitmotiv was de vraag hoe de karaktermoord op Humberto Tan in elkaar zit. Waarom moet hij weg, wie zit erachter? Eindelijk werd de olifant in de kamer dus benoemd. Zit RTL misschien zélf achter Tans afgang, vroeg De Vries zich af. Maar hij streepte deze verdachte meteen weer door: "Als er sprake is van een complot dan is een bepaalde mate van organisatie, planning en intellect een vereiste. En dan moet je bij RTL wel heel goed zoeken hoor."

Het publiek reageerde in eerste instantie voorzichtig. Zulke harde RTL-kritiek in een RTL-programma? Ook Humberto Tan boog zijn hoofd richting de tafel en verborg zijn reactie achter een zwijgzame grijns. Maar dit was nog maar het begin.

De Vries ging uitgebreid in op de kritiek dat RTL Late Night steeds dezelfde gasten uitnodigde. Zo zat seksuologe Goedele Liekens 37 keer in de show 'met een soort erotische workshop'. Volgens De Vries was daarvan het kwalijkste effect dat Tan het geleerde 'bij de publieke omroep ging praktiseren en een paar keer per week in de opening van het NOS-Journaal zat'. De zaal reageerde lauwtjes en u heeft hem misschien ook niet meteen, maar De Vries hintte nogal plastisch naar de breed uitgemeten affaire van Tan met journaallezeres Stax. Wel en niet een inside joke dus.

Ook de oud-RTL-directeur Erland Galjaard, zijn vrouw Wendy van Dijk, Chantal Janzen, Linda en Johnny de Mol, Albert Verlinde en wie niet van de RTL-apenrots kregen het verwijt dat ze over de rug van Humberto Tan aan schaamteloze zelfpromotie hebben gedaan. Peter R. de Vries stak de hand in eigen boezem: hij zat bijna tachtig keer in het programma. Humberto ging meteen uitrekenen wat dat De Vries heeft opgeleverd (de misdaadexpert zou minstens 2.000 euro per optreden toucheren).

Maar dat was dan meteen ook Humberto's pittigste reactie. Als een totale anticlimax ging hij na deze keiharde roast over tot de orde van de dag en hield hij een braaf interviewtje met de keurige Floortje Dessing.

Wat had ik Tan graag zichzelf zien worden, het draaiboek zien weggooien en met De Vries in gesprek zien gaan over waarom hij weg moet bij RTL Late Night. Maar dat is dus precies het probleem: Tan wil ondanks dit echec bij Late Night de komende jaren tóch door aan de RTL-leiband. En koos opnieuw, zoals we van dat hem gewend zijn, voor de veilige route.       

 <<<heleen van royen                                                             voor de rechter>>>