Tv-columns voor dagblad Trouw

Om en om met collega Maaike Bos schrijf ik sinds 2016 tv-recensies voor de krant Trouw: onze rubriek 'Bas & Bos kijken tv'.  Hier de columns van mijn hand.

 

"Als ik kinderen zou hebben, zou ik ze niet naar dit programma laten kijken, maar dat moet u natuurlijk zelf weten." Zo begon vijfentwintig jaar geleden Catherine Keyl een aflevering van de toen spraakmakende serie 'Sex: de stand van zaken', voor RTL4. Op Youtube is een fragment terug te vinden, en het is bijna vertederend. Als openingsmuziek...

Nu heb ik toch al tig keer naar de dodenherdenking op de Dam gekeken, maar afgelopen zaterdagavond gebeurde het weer. Tranen stroomden over mijn wangen. De plechtige ceremonie was waardig en indrukwekkend. En mooi, strak in beeld gebracht: de ingetogen manier waarop wij '4 mei' weten te organiseren vervult me met trots. Leve dit Nederlandse...

Dit weekend van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op het scherm weer veel oude mensen die erbij waren, en geëerd worden voor hun rol in de laatste oorlog. Maar niet iedereen die de oorlog nog heeft meegemaakt staat in ons land op een veilig voetstuk. Dat blijkt 's zondags uit de serie 'Uitgewoond', een indringend verslag van de gedwongen verhuizing...

Hoe geef jij vrijheid door? Ik blijf dit een cryptisch, moeilijk zinnetje vinden, dat steeds voorbijkomt in de tv-spotjes waarmee het Nationaal Comité ons wil betrekken bij 4 en 5 mei. Mijn automatische reactie is steeds: sorry, wat bedoelen jullie precies?

Misschien heeft ook u niet altijd trek in weer een serieus programma over IS, vluchtelingen, Irak, humanitaire crises en al die ellende. Ga toch maar zitten voor 'Stad van twee lentes'.

Waar de Kersttijd inspireert tot zoete films en series over warme gezinnen, romantische liefdes en vrede op aarde, klinkt het rauwe thema van Pasen - lijden, opoffering en verlossing - een stuk minder lekker als uitgangspunt voor een script voor het grote publiek. In chocoladetermen: Kerst is melk, Pasen is puur.

Nu we op donderdag het voor velen indrukwekkende 'The Passion' en - op Radio 4 - de eeuwig intense Matthäus Passion al hebben gehad, krijgen we het paasweekend zelf. Waarin het zoeken is met een lichtje naar een echt pazige programmering.

Lee Towers heeft al alle Nederlandse onderscheidingen op zak, inclusief een mooie Ridderorde. Na dit weekend kan daar een Vergulde Tulpenbol bij. Of misschien heeft de Tour nog een bolletjestrui liggen als beloning voor zijn onvergetelijke vertolking van 'You never walk on bollenvelden', zaterdag in 'Even tot hier'.

Zelden was ik zo blij met mijn werk als tv-recensent als het afgelopen etmaal waarin ik alle acht afleveringen van 'Zeven kleine criminelen' in één ruk verslond. Voor wie het dit weekend te koud vindt in de buitenwereld: kruip lekker op de bank en bingen maar. Hoe oud je ook bent.

Wat je ook vindt van z'n bretels, je kunt Jort Kelder om een boodschap sturen. Geef hem de opdracht om als archaïsche tegenpool te fungeren voor knuffelnerd Alexander Klöpping en er ontstaat een prikkelend spanningsveld. Met Kelder als laatste verdediger van een tijdperk waarin je auto's handmatig moest aanslingeren en Klöpping als...