Kalm blijven, een mooie eigenschap

30-01-2024

Dinsdag begon Ongehoord Nieuws weer, het paradepaardje van de omstreden omroep Ongehoord Nederland (ON). Het einde van de winterstop was niet te missen omdat daags ervoor opiniemaker Raisa Blommestijn - een van de kopstukken van ON - opstapte, na kritiek van de omroep op haar getwitter. Censuur! briest ze. Maar zo te horen vindt ON verhitte meningen uiteindelijk toch minder belangrijk dan koude feiten.

In afwachting van de uitzending tussen de middag - want toch maar kijken: hoe zou ON deze rel pr-matig afhandelen? - 's ochtends alsnog gekeken naar de recente aflevering van De aarde beeft, van de NTR. Gesproken over je ongehoord voelen. De sterke vierdelige serie met Winfried Baijens gaat over Groningen en hoe deze gebutste provincie zowel letterlijk als figuurlijk in een uithoek van ons land lijkt te zitten.

Nou was het in aflevering 3 niet bepaald huilen met de wolven in het bos: er werd volop gezocht naar het feitelijke perspectief. Zit Groningen - de dramatische afwikkeling van de aardbevingsschade daargelaten - echt altijd in de dode hoek van de Haagse spiegel? Baijens dook de geschiedenis in en diepte menig goedbedoeld Haags plan op, zoals de lancering van Delfzijl met zijn Eemshaven, de spreiding der rijksdiensten die de PTT-top naar Groningen bracht en ook het aanwijzen van Ter Apel voor het COA, wat de provincie toch banen opleverde.

Inderdaad: niet ieder project pakte zo positief uit als gepland. Maar ik voelde mee met professor Molema van de RUG, die waarschuwde dat dramatische termen als wingewest en achterstelling je in de slachtofferhoek kunnen houden. "De Groningers moeten op zoek naar een roze bril", klonk het. Trots zijn op wat de provincie te bieden heeft, er zelf wat van maken.

Fijn was het weerzien met Jan Mulder, jammer dat deze Groninger niet meer zo vaak in beeld is. De schrijver-voetballer rekende af met het cliché dat Groningers nuchter zijn. "Ze zijn zo sentimenteel als de pest, meegaand, ze accepteren eerst alles voordat er iets van opstand in hen opkomt." Maar, al mogen Groningers dan veel assertiever zijn, Mulder mijmert tegelijkertijd: "Het is een ook mooie eigenschap, kalm blijven."

Zelf heeft hij zijn roze bril gevonden: wanneer Mulder 's avonds de kleurrijke lichtjes ziet van alle windmolens en industrie op het Groningse platteland om hem heen, denkt hij aan Parijs. Een stukkie Edith Piaf erbij en het is net echt.

Toch, zet u schrap voor aflevering 4 van De Aarde beeft vrijdag. Die gaat over de scheuren die de oneerlijke aanpak van de schade-afhandeling trekt in het sociale landschap. En die zijn diep.

O ja, Ongehoord Nieuws: gaat het vertrek van Blommestijn zorgen voor scheuren? Twee bestuursleden - oud-kamerleden voor de PVV - deden aan damage control. Reinette Klever legde uit hoe Raisa als gezicht van de omroep te weinig neutraal en feitelijk was. Soms online mensen aanviel die ze in een komende uitzending nog kritisch moest bevragen. Dus tja.

Harm Beertema vroeg kijkers het woord censuur te vergeten, en de gelederen te sluiten: "Links staat altijd als een blok achter de meest krankzinnige maatregelen, maar rechts moet elkaar altijd de tent uitvechten en dat vind ik doodzonde."

Grappig, juist bij ON het advies om links als voorbeeld te nemen.

<<<Rapport Van Rijn                                                                                      Slimste Mens>>>