'Beleef het ultieme kerstgevoel!'

22-12-2017

Het is de week voor Kerst en ik probeer een licht gevoel te pakken te krijgen. En dat valt niet mee in deze wereld die zich grimmiger dan ooit lijkt te verdelen in zwart en wit, vrouw en viezerik, profiteur en uitgebuite, Gutmensch en racist, verhevene en heiden, normaal en afwijkend.
Het aards gehakketak is moeilijk te omzeilen op de buis. En zelfs kijken naar 'Frozen Planet' - deze week bij de EO op herhaling - over het mensloze bestaan op de ijskoude polen brengt geen vrede. Schattige ijsbeertjes doden net zulke schattige zeehondjes. Wat is het toch jammer dat wij schepselen elkaar de hele tijd moeten opeten. En zie je de dappere poolklaproosjes, die met hun bibberende kopjes het schrale zonnetje volgen, dan is vegetariër worden eigenlijk ook geen optie.

Vliegt weg en weest gelukkig! Neckermann Reizen biedt ons een uitweg via een flink kerst-reclameoffensief. De slogan is: 'Meer dan jezelf zijn'. Wat daarmee precies wordt bedoeld snap ik niet. Omgedraaid is 'wees eens wat minder dan jezelf' misschien wel een mooie kerstgedachte. Al moet ik daar ook nog even op kauwen.

De boodschap van Albert Heijn is wel zonneklaar, met dat spotje over de nieuwe oude vriend van oma, die verregend aanschuift aan de warme kerstdis. Het succes van 'Hendrik Groen' komt in vele gedaanten.

'Beleef het ultieme kerstgevoel!' roept SBS6 en dat klinkt best erg. Maar met het vrolijke dagelijkse programma 'Zo viert Nederland Kerst' doet SBS6 een goede poging een wereld vol welbehagen te tonen. Het is een soort Sinterklaasjournaal voor de Kersttijd: de zender stuurt zijn coryfeeën het land in om te kijken hoe de mensen zich voorbereiden op hét feest van het jaar. En dat gaat van verbijsterend tot hartverwarmend.

Zo brengt SBS6 zijn kijkers bij mensen als Henk in Veldhoven en Harry in Hilversum met hun 'hysterische verlichte' huizen. Een doorsnee kermis zou er jaloers op zijn. Maar als je dan tóch energie verspilt, dan het liefst aan vrolijke lichtjes in het duister, toch? Ook weet ik nu dat in Den Bosch de grootste kerststal van Europa staat en dat in 's-Gravenzande zojuist het Nederlands Kampioenschap Kerstdorpen Bouwen heeft plaatsgehad. En dat in het Drentse Wezup een heel gezelschap mannen bestaat dat aan midwinterhoornblazen doet. Hoe dat gaat, wilde de presentatrice weten. "Nou dit is dus een midwinterhoorn en daar blaas je dan op", zo legde een Drentse meneer de procedure uit. Kijk, daar neem je toch weer iets van mee.

Ook mochten we binnenkijken bij Bertus en Annie. Heeft u de befaamde - maar niet voor tere zieltjes geschikte - Lau en Tinie ooit bezig gezien met de decoraties voor de kersemus? Nou, daar zijn Bertus en Annie de ultiem rustige tegenhangers van. Hun huisje weltevree staat van top tot teen vol met kerstige dingen: Annie heeft iedere dag alleen al drie kwartier nodig voor het omzetten van alle lichtknopjes.

Maar geen huisje zonder kruisje: de achtergrond van deze hobby heeft iets donkers, legde Bertus uit. "Annie komt uit een Jehova-gezin waar nooit iets mocht worden gevierd." Na het voor haar bevrijdende huwelijk is ze de schade gaan inhalen, en flink ook.
Gelijk heeft ze, want opgelucht feest vieren, dat gun je iedereen.

  <<<later                                                                                      eerder>>>