Tv-columns voor dagblad Trouw

Om en om met collega Maaike Bos schrijf ik sinds 2016 tv-recensies voor de krant Trouw: onze rubriek 'Bas & Bos kijken tv'.  Hier de columns van mijn hand.


'Dan word je toch putjesschepper.' Als we vroeger thuis dom zaten te redeneren of geen zin hadden in huiswerk, was dat het cynische commentaar van mijn vader. Ik moest aan hem denken toen ik de brief las die net op de mat viel bij 200.000 eindexamenkandidaten havo en vwo: hierin geeft minister Robert Dijkgraaf juist mee die putjesschepperij toch...

Eerst een compliment voor de Duider des Vaderlands: Arjen Lubach is meer dan op dreef. Afgelopen woensdag met een helder verhaal over het waarom de stemmachine het niet weet te winnen van het rode potloodje en die onhandig grote stembiljetten. Maar zeker vorige week scoorde De Avondshow met Arjen Lubach punten, met de uitleg over de historie van...

Het werd door EenVandaag een luxeprobleem genoemd, dat zoveel kiezers tot op heden niet weten welke partij het wordt op 22 november: er zijn gewoon te veel partijen die op elkaar lijken. 'Nederland, je keuze is reuze', zou de slogan van onze democratische winkel kunnen zijn. Maar een verspilling van tijd en aandacht is het wel.

In 2019 had collega Niels Posthumus voor deze krant een gesprek met filosoof en antinatalist David Benatar, die - kort gezegd - vindt dat we moeten stoppen met ons voortplanten, omdat je mensen het leven niet kunt aandoen. Het lijden en de pijn is te groot. Honger, rampen, oorlogen, ziekte, misdaad, wreedheid: waarom daar steeds weer opnieuw mensen...

Ieder voetbalduel is nu een bekerwedstrijd: gooit-ie'm of gooit-ie'm niet? En naar het stadion gaan moet inmiddels een enorme uitdaging zijn voor mensen met een dwangstoornis, dacht ik zondag tijdens FC Utrecht-Ajax. Ik zocht het eens op: 2 procent van de mensheid heeft zo'n neurose. Dat zal voor stadionbezoekers ook wel gelden.

Wat een timing van SBS6, om precies nu van start te gaan met GoedNieuws Vandaag, een nieuwsprogramma datiedere dag vlak voor zes uur een stroom vol positieve berichten uit de samenleving brengt. Met 'Goed nieuws is wél nieuws' als motto. Ik vind het een lief initiatief, nu de dagen donkerder worden en uit de boze buitenwereld zoveel grimmige komt....

Het zijn weer dagen om je moeder te adviseren haar radiowekker pas ná het gruwelijke ochtendjournaal af te laten gaan, zodat het eerste geluid van de dag niet al die rampspoed is, waar je toch niets mee kunt. Maar waarbij het altijd knaagt: zijn we niet mede-verantwoordelijk? Ook qua oplossing?

Jarenlang heb ik Expeditie Robinson (RTL4) met een schuin oog gevolgd, niet bijster geïnteresseerd in een BN'er-wedstrijd aan een tropische kust. Maar dit seizoen is anders, want nu doet Mark Baanders mee. En die spat van het scherm, met z'n humor en ontwapenende persoonlijkheid.

Spannend weekend voor Paul de Leeuw en consorten: zal de tweede aflevering van de zaterdagavondshow Hotel Hollandia beter lukken - en beter worden ontvangen - dan de eerste, vorige week? Die verzandde in een soort richtingenstrijd.