Tv-columns voor dagblad Trouw

Om en om met collega Maaike Bos schrijf ik sinds 2016 tv-recensies voor de krant Trouw: onze rubriek 'Bas & Bos kijken tv'.  Hier de columns van mijn hand.

 

America was never America to me. Deze regel van de zwarte poëet Langston Hughes leverde de titel op van de documentaireserie 'America to me'. Het komt uit een snoeihard manifest dat de Amerikaanse droom voor de meeste mensen niet opgaat. Voor arme blanken, zwarten, roodhuiden is het 'dog eat dog' en 'mighty crush the weak'.

'Zomergasten' met Latijns-Amerika-correspondent Nina Jurna: boeiende fragmenten, maar een spannend tweegesprek werd het niet. Het leek lang op een gewone thema-avond over zuidelijk Amerika, waarbij de interessante aspecten uit het leven van Jurna zelf pas laat aan bod kwamen. De vraag is of een drie uur durend programma in deze vorm kan overleven.

Enerzijds was het de week van Sander Schimmelpenninck. De hoofdredacteur van zakenblad Quote flirt steeds vaker met het medium televisie. Niet alleen zendt WNL momenteel oude en nieuwe afleveringen uit van zijn interviewserie 'De Opvolgers', Schimmelpenninck was deze week ook te zien als co-presentator bij RTL4's kwakkelende latenightshow 'Zomer...

Ik vind mijzelf zijn best leuk, maar had ook wel Arnout Hauben willen wezen. Met groot plezier volg ik deze weken de bijzondere tocht die deze Belgische tv-maker volbracht: met twee kompanen liftte en voer hij vijfduizend kilometer langs de kustlijn van de Noordzee. Speels en zo vrij als een vogeltje.

Het lukte opnieuw: maandag had 'We zijn er bijna' hogere kijkcijfers dan het achtuurjournaal. Daarvoor moet je van goeden huize komen, al is momenteel ook de 'Slimste Mens' een grote zomerhit.

Een Zomergasten-aflevering met een volgordeprobleem: pas in de tweede helft van de lange televisieavond kreeg schrijfster Hanna Bervoets meer persoonlijke dimensie. Tot die tijd leek deze 'Zomergasten' eerder op een aflevering van DWDD University over mediatechnieken, zonder dat de mens Bervoets in de spotlights kwam. Een rare angst voor cliché's...

Het nieuws was nog nooit zo heet van de naald gekomen. Dionne Stax brak donderdag in bij de Tour de France met het bericht dat in Nederland 41,7 ºC gemeten was. Om even later samen met het KNMI te moeten toegeven dat dit schromelijk overdreven was. Pff, het werd uiteindelijk maar 40,7 graden. Metertje op hol geslagen in Deelen, doorlopen...

De conclusie van 'In de beste families' kun je nu al trekken: wat is het toch apart dat mensen uit hetzelfde gezin zulke verschillende herinneringen hebben en dezelfde gebeurtenissen zo verschillend hebben beleefd. Maar daarover zijn al veel spannender programma's op televisie. Neem alleen al 'Het Familiediner' en 'DNA Onbekend'.

Planeet Nigeria. De titel van deze nieuwe BNNVARA-serie wil benadrukken dat de mensen in Nigeria een totaal ander leven leiden. Verrassend is dat programmamaker Ikenna Azuike laat zien dat dat verschil nog wel het meest zit in de enorme vechtlust van de Nigerianen om er zelf iets van te maken. Klagen over de chaos heeft geen zin, je moet gewoon...

Zondagochtend, vroeg op: ik ben in Frankrijk en zo meteen komt de Tour de France hier door het dorp. En sta ik langs de weg met mijn vlaggetje, mijn hoedje en mijn toeter. Onzinnig natuurlijk: de Tour is juist perfect om op tv te bekijken.