Tv-columns voor dagblad Trouw

Om en om met collega Maaike Bos schrijf ik sinds 2016 tv-recensies voor de krant Trouw: onze rubriek 'Bas & Bos kijken tv'.  Hier de columns van mijn hand.

 

Misschien heeft ook u niet altijd trek in weer een serieus programma over IS, vluchtelingen, Irak, humanitaire crises en al die ellende. Ga toch maar zitten voor 'Stad van twee lentes'.

Waar de Kersttijd inspireert tot zoete films en series over warme gezinnen, romantische liefdes en vrede op aarde, klinkt het rauwe thema van Pasen - lijden, opoffering en verlossing - een stuk minder lekker als uitgangspunt voor een script voor het grote publiek. In chocoladetermen: Kerst is melk, Pasen is puur.

Nu we op donderdag het voor velen indrukwekkende 'The Passion' en - op Radio 4 - de eeuwig intense Matthäus Passion al hebben gehad, krijgen we het paasweekend zelf. Waarin het zoeken is met een lichtje naar een echt pazige programmering.

Lee Towers heeft al alle Nederlandse onderscheidingen op zak, inclusief een mooie Ridderorde. Na dit weekend kan daar een Vergulde Tulpenbol bij. Of misschien heeft de Tour nog een bolletjestrui liggen als beloning voor zijn onvergetelijke vertolking van 'You never walk on bollenvelden', zaterdag in 'Even tot hier'.

Zelden was ik zo blij met mijn werk als tv-recensent als het afgelopen etmaal waarin ik alle acht afleveringen van 'Zeven kleine criminelen' in één ruk verslond. Voor wie het dit weekend te koud vindt in de buitenwereld: kruip lekker op de bank en bingen maar. Hoe oud je ook bent.

Wat je ook vindt van z'n bretels, je kunt Jort Kelder om een boodschap sturen. Geef hem de opdracht om als archaïsche tegenpool te fungeren voor knuffelnerd Alexander Klöpping en er ontstaat een prikkelend spanningsveld. Met Kelder als laatste verdediger van een tijdperk waarin je auto's handmatig moest aanslingeren en Klöpping als...

Paul de Leeuw verraste dit weekend met een totaal nieuwe stijl. Oké, 1 april, hier trapt u natuurlijk niet in. Paul de Leeuw blijft Paul de Leeuw. En dat is voor de een een reden om te zappen, voor de ander de zekerheid van een uurtje zorgeloos lachen om vreemde situaties en nog vreemdere landgenoten. Ik ben fan.

Bedankt, Frans Bromet. En in je kielzog al die aardige medewerkers, vrijwilligers én bezoekers van de Nederlandse bibliotheken. Want lezers, als er een tv-serie de moeite van het terugzien waard is, dan toch wel 'De Bibliotheek', die de afgelopen vijf avonden om kwart over zeven op NPO2 was. Ja, tegenover kijkcijferkanon DWDD. Maar de vijf...

Tot de hoogtepunten van de Boekenweek hoort nu al twaalf jaar lang de compilatie die Van Kooten en De Bie maken van eigen materiaal dat past bij het boekenweekthema. De oogst van hun oeuvrale gestruin is zeker deze keer werkelijk prikkelend: de vijftig minuten 'Van Kooten en De Bie's moeders de vrouwen' - met beelden uit de jaren zeventig, tachtig...

Damn, is hij tóch geen landverrader. Een inconvenient truth voor menige columnist en satiricus: president Trump kan niet worden beschuldigd van heulen met de Russen tijdens zijn verkiezingscampagne. Zo lijkt althans de conclusie te zijn van het - nog - niet openbaar gemaakte rapport van speciale aanklager Robert Mueller. Daar gáát je vaste...