Tv-columns voor dagblad Trouw

Om en om met collega Maaike Bos schrijf ik sinds 2016 tv-recensies voor de krant Trouw: onze rubriek 'Bas & Bos kijken tv'.  Hier de columns van mijn hand.

 

Scheefgroei in de polder: zondag bracht NPO1 het eerste deel van dit verhelderende tweeluik over de stand van het land. De enige kritiek die je kunt hebben is dat het beter vóór de verkiezingen uitgezonden had kunnen worden.

Ook ik heb vouchers liggen. Vanwege een geannuleerde vlucht naar een - uitgestelde - bruiloft en voor een vakantiereis die wegens corona ook niet door kon gaan. Mijn houding was altijd rustig en solidair: ach, heb ik ook eens pech. Ik kon die bedragen betalen, ik krijg er alleen niets voor retour. Maar om nou bij vliegmaatschappij en reisbureau om...

Vroeger ging Pasen nog om wat onze Lieve Heer van ons vindt, maar in 2021 zijn wij mensjes vooral bezig elkaar te beoordelen. En het geeft daarbij niets dat we niet kunnen reizen: kwesties zat in eigen land. Genoeg voor een bomvol paasweekend.

Even dreigde de mogelijke kruisiging van Rutte de kijkcijferrace te winnen. Maar ook dit jaar lukte het Jezus en zijn discipelen om op Witte Donderdag het meeste tv-publiek te trekken met The Passion, vanuit Roermond deze keer. In deze Paasweek vergelijkingen trekken tussen de lijdenswegen van beide leiders is natuurlijk aanlokkelijk. Of misschien...

Daar gaat ons nationale geweten. Ik weet zeker dat menige kijker dit weekend, na de echt allerlaatste aflevering van Zondag met Lubach, wat weemoediglijk was. Zonder hoeksteen Lubach voelt het gebouw van onze samenleving wiebeliger. Alleen hoe hij ons zondag wist te bemoedigen nog even vol te houden, qua coronagedrag. Niemand doet hem dat momenteel...

Zo, eens kijken of ik weer helder genoeg ben voor een stukkie, na twee weken in de coronamist te hebben gedwaald. Al zie je het zelfs met koorts, spierpijn en een vertraagde hersenfunctie haarscherp: het is niet dat het er in de 'gezonde' wereld nou zo veel gestructureerder aan toegaat. Wat een rommeltje in het land.

Waar zaten we nou toch weer naar te kijken? Zaterdag besprak Marco Borsato met Linda de Mol een uur lang het verhaal van zijn scheiding. Geregeld barstte hij bijna in snikken uit - Linda moederlijk 'Je moet jezelf vergeven, Marco!' - maar hier op de bank hielden we het moeiteloos droog. Wat was dit voor een vreemd charmeoffensief? Aan het eind van ...

"Wat een tamme campagne", verzuchtte Jaïr Ferwerda woensdag. Pardon? Jineks politieke verslaggever zweeft blijkbaar in een andere dimensie, want deze week zindert juist van de boeiende gesprekken over en met onze verkiesbaren. In Nieuwsuur, met Jeroen Pauw, maar ook bij Eva Jinek zelf. Kijk die hele woensdagavond nou eens goed terug, Jaïr.

Wij van Bas&Bos kiezen in alle vrijheid de programma's waarover we schrijven. Maar soms is er het gevoel dat we bepaalde dingen móeten zien. Omdat ze het maatschappelijke of culturele landschap markeren. Zo ging ik maandag toch eens maar kijken naar 'Het zaad van Karbaat'.