Tv-columns voor dagblad Trouw

Om en om met collega Maaike Bos schrijf ik sinds 2016 tv-recensies voor de krant Trouw: onze rubriek 'Bas & Bos kijken tv'.  Hier de columns van mijn hand.

 

Is een afvalrace nou wel of niet spannender zonder gedoodverfde finalisten onder de kandidaten? 'Maestro' wordt er in ieder geval niet aantrekkelijker van: muzikaal gezien valt er nog weinig te genieten dit vijfde seizoen. Vrijwel alle klassiekers lopen min of meer in de soep onder leiding van de amateur-dirigenten. Gaat een van die deelnemers zich...

Keuzestress. Er zijn drie programma's waar ik iets over wil schrijven, terwijl het meestal beter is een column aan slechts één onderwerp te wijden. Jammer dan. Deze keer krijgen ze allemaal een alinea. Want de uitzendingen gaven me stuk voor stuk plezier, steeds op een andere manier. En ze kunnen ook allemaal nog wel wat extra kijkers gebruiken.

We blijken totaal verkeerd opgevoed, met uitdrukkingen als 'eerlijk duurt het langst' en 'brutale mensen hebben de halve wereld'. Brutale mensen hebben de héle wereld, zo maakt de Andere Tijden-special over Boris Johnson duidelijk. Een man die al tientallen jaren wegkomt met leugens, en nu een heel land met zich meeneemt.

"Het einde is zoek", zuchtte Tim den Besten. De wetenschapper reageerde: "Of begint het einde? Eindigt het begin?" Nu al in de war? Pas dan op voor 'De toekomst is fantastisch': de serie zet je rustige, geordende wereldbeeld volledig op z'n kop.

Wat waren Frans Bromet en KRO-NCRV nou precies aan het doen maandagavond? Ons bang maken dat die keiharde dokters onze kostbare onderdelen gewoon uit onze nog levende lichamen slopen, als ze dat willen? De 2Doc-film 'Leve de organen' had een hoog speculatiegehalte.

Hersenspoelers

18-10-2019

Even checken of u goed heeft opgelet deze week. In welk programma was dit citaat te horen: 'Hoe ziet dwang eruit? Wat vinden de kinderen er zelf van? Misschien vinden zij hun manier van leven wel normaal'?

Een en al onrust in de dagen voorafgaand aan de eerste 'Ladies Night', de nieuwe talkshow voor en door vrouwen op Net5. Is zo'n exclusief feminien programma wel nodig of gewenst? Het gonsde van de meningen, waarbij dinsdag in DWDD Eus Akyol niet kon nalaten de klassieke vrees te ventileren: zou het een kippenhok worden?. Voorlopige conclusie na...

Dit wil in geen enkel opzicht een gewone week worden. Wat een deining, de televisie braakt het ene na het andere onvergetelijke beeld uit. Ongegeneerd brute boeren die de kont tegen de krib gooien. Woedende Catalanen die een luchthaven bezetten. Nieuwe vluchtelingenstromen in het trieste Syrië. En het was ook bizar om Queen Elizabeth II te zien,...

Het is Week tegen Eenzaamheid en op televisie gaat het vooral om bewustwording. De EO zendt schrijnende interviews met eenzamen uit in 'Wie kent mij nog?' Van de titel alleen al lopen de rillingen over je rug. Bij Human was maandag de docu 'Goede Buren' te zien, over een vrijwilligerscampagne tegen eenzaamheid in Rotterdam. Opmerkelijk verschil:...