Tv-columns voor dagblad Trouw

Om en om met collega Maaike Bos schrijf ik sinds 2016 tv-recensies voor de krant Trouw: onze rubriek 'Bas & Bos kijken tv'.  Hier de columns van mijn hand.


Alvast een paar hoeraatjes in mijn agenda gezet, bij 5 en 6 april. Dat weekend begint op de BBC seizoen 67 van de satirische nieuwsquiz Have I Got News For You, en gaat bij ons Even tot hier weer van start, reeks nummer 11. En humor over wat we er gezamenlijk van bakken momenteel, ik kan niet zonder, beste mensen....

Omroep HUMAN doet zijn naam eer aan met STAAL. De vierdelige serie gaat over de toekomst van het vervuilende Tata Steel en de bezorgde wereld rondom dit industriële complex bij de IJmond, dat vroeger zo vertrouwd Hoogovens heette. In dit maatschappelijke krachtenveld zet STAAL de kleine mens en zijn grote verantwoordelijkheid centraal. Een...

Het was een raar gevoel vorig jaar september. Actrice en cabaretière Eva Crutzen (36) won een Gouden Kalf voor de beste hoofdrol in een dramaserie, maar het ging om een serie die nog niemand had gezien: Bodem. Vreemde gang van zaken, als je een beetje wil meeleven met zo'n prijzengala.

Het is de Week van de Lentekriebels. "En, jij iets gemerkt?" wilde hij weten, mijn passie op de bank. Ik bekende hem dat ik woensdag inderdaad een sterke seizoensgerelateerde aandrang had gevoeld. Zo van: o voorjaar, breek door, dan gaan we er weer tegenaan.

Een waardevol onderhoud zondag in Geloofsgesprek, in de eerste aflevering sinds het vertrek van Leo Fijen. Een van de drie nieuwe presentatoren, Michael-Dominique Magielse, sprak met Kitty Mul, straatpastor in Den Haag. Een vrouw die je binnen een paar minuten uit je comfortabele bubbel haalt. En haar geloof omschrijft in een simpel...

Een dampende nacht met Joost Klein doorgebracht. Wat was ik toe aan Europapa, zijn stampende Songfestivalsong voor in Malmö, in mei. De vette vrolijke dreun wilde in het donkerniet uit mijn hoofd. Joost Klein, droom groot, is zijn motto. Ik doe mee.

Het NOS Journaal maakte er zondag zo ongeveer een cliffhanger van: 'Dadelijk in het nieuws, president Zelensky maakt bekend hoeveel doden er tot nu toe zijn gevallen aan Oekraïense zijde'. Een beetje als: blijf kijken en je weet alles!

Wie is Wilders? Op Canvas was dinsdag de geactualiseerde versie te zien van een documentaire uit 2017, toen ook vertoond door deze Belgische zender. Het portret betreft een puur Nederlandse productie - afgezien van een Vlaamse commentaarstem - maar toch lijkt uitzending via zo'n buitenlands tv-kanaal te helpen om wat afstand tot het fenomeen...

Nog altijd alle ogen gericht op de moord van Aleksej Navalny, de martelaar voor een fatsoenlijk Rusland. Wat brengt deze misdaad veel emoties teweeg, zoals ook maandag bij Humberto (RTL4). Toch voelt het residu vaak mager: we staan erbij en kijken ernaar.