Patty Brard glorieert: 'Als je nooit springt kom je ook nooit bovendrijven'

24-02-2024

Ik had een enorme strijk weg te werken, met vele overhemden van manlief: wij houden in dezen de klassieke taakverdeling aan. Maar, een prima klus om te combineren met een paar afleveringen van Patty, de vijfdelige RTL/Videoland-serie over het leven van La Brard, had ik zo bedacht.

En zo stond ik daar dus braaf te aaien met de strijkbout, terwijl op het scherm de piepjonge Patty Brard keihard het aanzoek van een aardige jongen afwimpelde: "Ben je besodemieterd, ik word niemands vrouwtje." Om haar te zien uitvliegen, de wijde wereld in. Ik staarde voor me uit en brandde bijna een gat in een mouw.

Pittig type, die Patty! Ik ben nu halverwege de reeks en amuseer me prima. Alleen al vanwege de stijl van de waarschuwingstekst die voorafgaat aan iedere aflevering, over dat de serie een gekleurde en gedramatiseerde weergave van Patty's leven betreft: 'Dus als je het je anders herinnert dan kan dat, maar ga haar niet bellen of mailen!'.

De jonge Patty wordt gespeeld door Holly Mae Brood en zij zet een bloedmooie, sterke en alerte jonge vrouw neer die flink van zich af moet bijten wanneer de meidengroep Luv' - bedacht door Hans van Hemert - een succes wordt. Want ja, dit is de amusementswereld avant de hashtag en MeToo. De namen die Patty gebruikt om de uithoeken te omschrijven waar Luv' in de begindagenoptrad spreken boekdelen: "We zijn overal in Nederland geweest, van Huftershoek naar Teringwoude tot Aanrandersveen."

Van knijperige pummels in een boerenschuur tot de grijpgrage showbizzhanden in Hilversum en waar dan ook: Brard kent het gedoe allemaal. Maar ze omschrijft zichzelf als bamboe: na iedere toestand veert ze even hard weer terug. En toestanden waren er altijd in het turbulente leven van de nu bijna 69 jaar oude zangeres en presentatrice.

De serie - onder regie van Will 'Oogappels' Koopman en Reinier Smit - vertelt Brards geschiedenis chronologisch, maar is doorspekt met vooruit- en terugblikken. Zo wordt meermaals toegewerkt naar de dag van haar vierde bruiloft, waarop ze tevergeefs wacht op haar familieleden. Er wordt gehint naar haar faillissement. Maar de hoofdrol is voor een iconisch tv-moment uit 2012, de zwarte dag waarop de Patty-van-voor-de maagverkleining zich van de hoge duikplank stort voor het programma Sterren Springen op Zaterdag. En ongenadig hard op het water klapt.

Bij Humberto vertelde Patty deze week dat zij het embargo heeft op de beelden van die totaal mislukte duik: via de officiële kanalen zie je alleen de sprongen die wel goed gingen. Alleen met Brards toestemming mag het 'foute' moment worden vertoond, omdat ze het zelf niet meer kan en wil zien. Begrijpelijk, gezien de verwondingen die ze toen opliep. De toenmalige presentator Gerard Joling zat ook bij Humberto en liep het schaderapport nog even door: bloedlip, hersenschudding, hernia, whiplash. Maar toen Will Koopman van Patty's embargo hoorde, zei ze meteen: "Nou dat is lekker, dan wordt dat de rode draad". Zo vertelde althans Brard, die er zo te zien de humor meteen van in zag.

Zo heeft de foute duik haar uiteindelijk iets heel goeds gebracht, een metafoor die Koopman bedacht en waarvan Brard hoopt dat hij veel vrouwen zal inspireren: "Als je nooit springt, kom je ook nooit bovendrijven." 

<<<better prepare                                                                                                 Wie is Wilders>>>