Binnenverband of buitenverband

15-04-2023

Nee, dit is geen stukkie over het nieuws dat het soms wel lukt een strijdbijl te begraven. Vreugdevol nieuws: ik ben al eeuwen geen lid meer van de vrijgemaakte kerk, maar kan me voorstellen dat velen daar blij zijn dat de scheur van 1967 is geplakt. Vanwege 'hoe meer zielen hoe meer vreugde', maar vooral ook vanwege het ombuigen van de trend van steeds meer scherpslijperij en betweterigheid, die misschien meer leden kostte dan opleverde.

En hoe houden we de boel samen in het nationale verband, dacht ik maandag tijdens een niet zo spectaculaire tv-avond waarop ik allereerst Dionne Stax zag rondstappen door het lege Noorwegen en Zweden. Ze is in Het Hoge Noorden op bezoek bij Nederlanders die het voor gezien houden in onze mensenmassa. Een Omroep Max-serie die weinig spectaculair, zelfs overbodig is qua thematiek: uit series als Ik Vertrek en Floortje naar het einde van de wereld weten we allang dat sommige mensen hun heil elders zoeken. Maar de plaatjes uit het noorden zijn mooi en Stax doet het lief en betrokken. Ze doet je wekelijks een uurtje beseffen dat Nederland met zijn sores niet het centrum van je universum hoeft te zijn. Dat er veel rustiger plekken zijn op de wereld, met weer hun eigen gedoe.

Riski en Lisa
Riski en Lisa

Maar op RTL4 was het dan weer bemoedigend te zien hoe graag andere mensen juist een goed plekje in Nederland willen bemachtigen. In Kopen zonder kijken geven vaak wanhopige mensen carte blanche aan Martijn Krabbé en zijn helpers om een betaalbaar koophuis te vinden. Maandag waren dat Lisa en Riski, beiden 27, met drie ton te besteden. Ze zochten gelukkig in Lochem, met - wat heet - een beschaafde vierkantemeterprijs van ruim drieduizend euro. Twee lieve mensen, een behapbaar verzoek, een happy end. Hen voor de eerste keer te zien lopen door hun eigen en totaal gepimpte huis - de makers griezelden bij een keurige badkamer van misschien twintig jaar geleden: zó gedateerd, the horror! - met een openvallende mond in iedere kamer: een bevredigende ervaring. Vergelijkbaar met waarom sommige mensen op YouTube unboxing filmpjes aanklikken: je prettig voelen door mee te kijken hoe anderen pakjes uitpakken.

Lochem liet weer zien wat een keurig aangeharkt land we nog altijd zijn. Ik snapte later die avond in Op1 goed waarom VVD-kamerlid Ulysse Ellian zich opwond, toen het ging om het waarschuwende rapport van de AIVD dat zo'n honderdduizend mensen in Nederland geloven dat in ons land een kwaadaardige elite aan de macht is. Die zaken als corona, klimaat en Oekraïne verzint om de meute in bedwang te houden. Ellian refereerde aan Iran, waar camera's vrouwen controleren op het dragen van hoofddoeken: hoe durven mensen Nederland dan een dictatuur te noemen? Inderdaad, als je ziet hoeveel vreemde snijbonen hier mogen roeptoeteren wat ze willen: Nederlanders horen allemaal bij een elite, de vrije elite.

<<<Ted Lasso                                                                                                     Dag en nacht>>>