De Maria Magdalena van de Tour de France

15-07-2019

"Corrie heeft ingevoerd dat mensen ook humaan behandeld kunnen worden als ze wielrenner zijn." Een citaat uit een Andere Tijden Sport-documentaire uit 2013 die gerust ieder jaar herhaald kan worden. Zondag stond hij weer geprogrammeerd*, de film over hoe de eigenaren van een Brabantse seksclub dertig jaar geleden de standaard zetten voor het respectvol verzorgen van die keihard bikkelende coureurs. Hij heet 'Hoe een bordeel de Tour binnenrijdt'. De titel 'Vele laatsten zullen de eersten zijn' had ook best gekund.

Je na afloop van een loodzware touretappe op straat moeten omkleden, of onhandig zittend in een auto. Geen masseur voorhanden, een washandje als enige luxe. Misschien aanbellen bij zomaar een huis, of je daar even mag douchen. "En daarna zoeken naar je hotel, 15 of 20 kilometer verder, op de fiets", zo vertelt in de film oud-wielrenner Rini Wagtmans, zo te zien nog altijd bitter over dit lijden.

Hij heeft het hier dan ook niet over vooroorlogse praktijken: tot diep in de moderne jaren negentig werd er weinig geïnvesteerd in het welzijn van de renners. Maar toen waren daar Corrie en Frans Siemons, eigenaren van Sauna Diana in Zundert, wielerfans en ouders van drie fietsende zoons. Ze besluiten een oude bus om te toveren tot luxe volgwagen met bedden, ligbad en keuken, zodat ze hun eigen jongens en hun ploegmaten goed kunnen verzorgen. Als zoon Jan in 1986 aan de Tour de France kan meedoen, gaat de bus - beschilderd met een schaars geklede dame als reclame voor de sauna - natuurlijk mee naar Frankrijk.

Binnen een paar jaar weet iedereen in de Tour hoe goed Corrie en Frans zijn voor al die gepijnigde mannenlijven, en wordt de Diana-bus ingehuurd door ploegen als TVM en Mapei. Ploegleider Patrick Lefevere (GB-MG) herinnert zich hoe hij met zijn renners ooit in een zó slecht en vies hotel zat, dat de coureurs - waaronder Mario Cipollini en Johan Museeuw - er niet eens durfden te eten. Ze klopten aan bij Corrie en niet tevergeefs: zij bakte in haar bus voor iedereen pannenkoeken en de ploeg leefde weer op. "Corrie heeft ons toen gered", aldus Lefevere.

Zelf komt deze gulle vrouw in 'Hoe een bordeel de Tour binnenrijdt' helaas niet aan het woord: Corrie Siemons overleed in 2010. En enig kritiekpunt op de docu is dat haar portret door de anderen wel meer uitgediept had mogen worden. Wat was haar achtergrond? Vond ze het altijd leuk op pad te gaan, was er wel eens gedoe? Ging ze in haar bedrijf ook zo zorgvuldig met 'de meisjes' om?

In het gezicht van oud-renner Eddy Bouwmans komt ze wel tot leven: als hij over haar praat gaat hij helemaal stralen. Bouwmans vertelt hoe ze op een feestavond zelfs alle renners een condoom in de hand stopte, je wist maar nooit of dat nodig zou zijn. "Het zo bezig zijn de renners te beschermen en te verzorgen, dat was Corrie ten voeten uit."

Eén jaar profiteerde Bouwmans maar van de Diana-bus, daarna werd hij prof bij de Panasonic-ploeg van Peter Post. "En die vond een bus niet nodig. Dus stond ik me weer op straat te verkleden."

Wanneer hij toen wel eens langs de Brabantse bus reed, stopten zijn benen als vanzelf. 'Effe een praatje maken, hopen dat je een pannenkoekje krijgt.'

*... maar uiteindelijk werd 14 juli een andere Andere Tijden Sport herhaald!! Je kunt deze docu over Sauna Diana wel zien bij NLZiet en bij NPO Start

<<<Frisse Jongens                                                                   Joël Broekaert>>>