De vrouw lijkt wel de nieuwe man.

26-06-2017

Wat jammer dat ik 'De Baardmannetjes' vorig jaar deze revue al heb laten passeren. Want dit nieuwe seizoen zijn vogelaars Hans Dorrestijn en Nico de Haan zo mogelijk nog beter op dreef. Ze kuieren al kwetterend weer langs velden en wegen om ons te wijzen op al dat gefladder waar je als normaal mens zo weinig oog voor hebt. Met dit weekend een triomf voor Dorrestijn: hij spotte langs de IJssel een kwak. Ja, een kwak! Een mooi cadeau voor deze onzekere poëet, aangezien de kwak een van zijn 445 lievelingsvogels is.

Ook de mannen van 'Bureau Sport' zijn goed in obsessies. Deze weken bijten zij zich vast in de Nederlandse sportvrouw. De laatste tijd zijn het immers de vrouwen die de medailles en kampioenschappen winnen en de Nederlandse sportmannen ver achter zich laten. "Bij Bureau Sport zeggen wij dan ook graag: de vrouw lijkt wel de nieuwe man", aldus Erik Dijkstra en Frank Evenblij.
Het programma is de volle 25 minuten leuk. Het ene moment zitten drie topsportsters aan de bar te praten over verdwijnende borsten, exploderende bovenbenen en schouderpartijen die zo breed worden dat gewone dameskleren niet meer passen. Dan weer stapt Frank Evenblij volledig uit zijn comfortzone om met sportende moeders te bespreken hoe je na een zwangerschap weer op topniveau komt. Inclusief details over striae en verzakte bekkenbodems.

Ook de competitie met de man komt aan bod. Dat een man vanwege zijn fysiek harder kan rennen, oké. Maar waarom zou een vrouw geen autorace kunnen winnen? Dus racete coureur Beitske Visser tegen Guido van der Garde, die nog in de Formule 1 meedraaide. Beitske won. Kickbokskampioene Jorina Baars verloor dan weer wel van olympisch bokser Enrico La Cruz. Nipt, volgens mijn onpartijdige oordeel.

Ook maakt 'Bureau Sport' mooie portretjes. Zo zat de grote Frank Evenblij in het minieme flatje van de eenzame olympisch zwemkampioene Sharon van Rouwendaal. Een meisje dat alle gezelligheid in haar leven overboord zet om te trainen, trainen, trainen. En Erik Dijkstra sprak de eerste Nederlandse vrouw met een stadionverbod, Feyenoordfan Remke van der Kade. Een stoere automonteur die haar lesje inmiddels wel heeft geleerd.

Gewiekst van Frank en Erik is dat ze steeds een flard uitzenden van een gesprek met het team van 'Voetbal Inside', dat ze 'wellicht het vrouwonvriendelijkste tv-programma aller tijden' noemen. Als het over vrouwenvoetbal gaat is zeker Johan Derksen gemakkelijk uit de tent gelokt en zegt hij al snel iets fouts als 'die huisvrouw daar in de mandekking bakt er toch niets van'. Kaas voor de mannen van 'Bureau Sport': naast Derksen komen zij poeslief over.

Milde humor regeert bij 'Bureau Sport'. En waar ze ook maar een millimeter te veel richting clichés of seksisme opschuiven staat de keiharde Nynke de Jong klaar om de heren te corrigeren. Deze sportieve columniste zapt Derksen weg als het te erg wordt. En geeft Dijkstra en Evenblij uitbranders als 'zitten jullie met topsportsters aan tafel moet het weer over relaties gaan, of die vrouwen niet te obsessief met hun sport bezig zijn'.

Nee, inderdaad. Alsof leven met bijvoorbeeld een fanatieke vogelaar wel leuk is. Daar hoor je nooit iemand naar vragen.

   <<<later                                                                                              eerder>>>