En je wordt er nog ziek van ook.

25-07-2018

Alom aandacht voor de Internationale Aidsconferentie in Amsterdam. Jinek had maandag een uitgebreid item met prinses Mabel als gast en de teruggekeerde talkshow M wijdde er zelfs de hele uitzending aan. Groot was het verschil in invalshoek. Bij M een persoonlijke aanpak en veel aandacht voor de westerse homowereld. Bij Jinek ging het vooral over meisjes in verre landen, onmachtige slachtoffers van besmette mannen. Woorden als homo of gay vielen aan haar tafel zelfs geen enkele keer.

Het bewijs van de emancipatie van de ziekte? In ieder geval bleek prinses Mabel een bewogen activiste.

Margriet van der Linden trapte de nieuwe reeks M's openhartig af. Ze vertelde hoe zij als puber besefte dat ze lesbisch was en niet wist hoe nu verder qua haar orthodox-christelijk milieu. En hoe ze echt moedeloos werd toen de eerste berichten opdoemden over de 'homo-ziekte', zoals aids heette toen voordat het een naam kreeg. De jonge Margriet dacht: zie je wel, het deugt niet homoseksualiteit, je wordt er ook nog ziek van. Haar ontboezeming gaf extra dimensie aan een oud fragment waarin Elizabeth Taylor zich solidair verklaarde met de getroffen homo-community.

Jinek had dus Mabel Wisse Smit weten te strikken, een van de belangrijke sprekers op de aidsconferentie wier focus hierbij volledig lijkt te liggen op slachtoffers van gedwongen huwelijken, jonge vrouwen.

De prinses praat goed, is een professioneel pleitbezorger met sterke argumenten. Zoals dat iedere drie seconden een meisje van onder de 18 jaar wordt uitgehuwelijkt. Vaak aan een oudere man die al seksueel actief was en zo'n meisje kan besmetten met van alles en nog wat.

Vergelijk je dit aantal met Nederlandse cijfers zoals dat hier jaarlijks 'maar' 40 mensen sterven aan aids en er per dag twee nieuwe HIV-besmettingen zijn, dan snap je wel waarom de prinses vooral actievoert voor al deze meisjes ver weg via 'Girls not Brides'.

In beide programma's aandacht voor de 'schuldvraag': hoe is het mogelijk dat je met de kennis van nu in ons land nog HIV oploopt? Bij M zat de 28-jarige Chris Lensen, die zes jaar geleden werd besmet. Hij reageerde nuchter: "Heel veel mensen hebben wel eens onbeschermde seks. Dit was mijn eerste SOA en ik had meteen de hoofdprijs."

Hetzelfde gold bij Jinek voor Anne van de Laar. Deze jonge vrouw kreeg HIV van haar eerste vriendje, op haar zestiende. Ze was zwaar verliefd, slikte de pil maar had niet gedacht meteen een infectie op te lopen. Haar boodschap aan de wereld: 'Pech maakt geen minder mens van je.'

Helemaal waar. Maar zulk mededogen wordt wel flink getest wanneer je het item 'Doen we het veilig op vakantie?' bekijkt, van RTL Editie NL afgelopen maandag. In Frankrijk is een SOA-explosie gaande - een verdrievoudiging van de infecties binnen vier jaar - en daarom vroeg EditieNL aan jonge mensen op straat hoe hun condoomgedrag is wanneer ze op reis zijn. Een reactie, van een vrolijk meisje: "Als je vanaf het strand naar een feestje gaat, ga je niet eerst naar je tent of je kamer om een condoom te halen."

Ze leek tot een onverstandige minderheid te behoren, andere jongeren klonken voorzichtiger. 

Vingers gekruist maar. Of inderdaad, ouderwets de knieën tegen elkaar.

 <<<Midden-Oosten                                                                Delicious bloot>>>>