Het leven zoals het is, een eindeloos tv-format.

14-02-2018

Nog altijd voel ik het gemis van 'Man bijt hond'. Maar sinds begin dit jaar biedt de vroege tv-avond een nieuwe manier om achter Nederlandse voordeuren te kijken: de serie "Typisch...!". Hij begon met twee weken over het dagelijks leven in de Leeuwardse volkswijk Wielenpôlle en inmiddels wordt gefilmd in de Bredase buurt Tuinzigt. Groot verschil is dus dat waar bij 'Man bijt Hond' de variatie centraal stond, het in deze serie overal armoe troef is.

Of zoals het eufemistisch heet: we kijken in buurten waar de maandelijkse inkomsten laag zijn. Maar de oogst aan beelden is rijk. Zo startte de eerste aflevering van 'Typisch Tuinzigt' met een liefdevol gefilmd scootmobielritje. De niet al te fitte Jan Koetsier reed door zijn wijk en dat ging van hallo hier, houdoe daar. De toon was gezet. "Ja, dit is Tuinzigt, als je hier groet, groet iedereen netjes terug", aldus de tevreden Jan (a.k.a. DJ Janoesj op zijn eigen website voor Hollandse muziek). Toch is de bijnaam van de wijk Tuigzigt. Waarom? Na twee afleveringen is dat niet echt duidelijk.

En wellicht blijft dat zo, want het woord is aan de bewoners zelf. En die bekijken zichzelf met milde ogen. "Ik heb wel een grote bek, maar een hartje van goud", aldus de grote blonde ex-kapster/prostituee Carla, eveneens bezitster van een scootmobiel. We treffen de kettingrokende ruwe bolster midden in een verhuizing. Het team van begeleiders krijgt van Carla duidelijke instructies: "Ik sta erop dat alles geschilderd wordt, want anders blijf ik in de klotezooi zitten." Hoe een en ander betaald moet worden is niet haar probleem communiceert ze - non-verbaal - al even helder.

Met de werkloze Hishem gaan we naar het buurthuis om een flinke joint te roken: "De een drinkt een bak bier, de ander rookt een jointje. Het is legaal. En als ik niet blow ga ik veel te veel nadenken over mijn problemen." Hishem doet denken aan hoofdpersoon Frank uit de Britse serie 'Shameless', een vader die nooit een slag werkte maar zichzelf wel graag omschreef als 'a working class hero'. Hishem is 36, woont nog bij zijn moeder en heeft diverse las-diploma's. Zijn sollicitatiebrieven schrijft hij met behulp van dure woorden die hij vindt op Google. Als je hem ziet klungelen vraag je je af waarom een mens niet gewoon per telefoon mag solliciteren.

Een volgende intrigerende figuur die we gaan volgen is Bets van de recyclewinkel, die zichzelf meteen onsterfelijk maakte door de uitspraak: "Oh morgen kan ik niet werken, dan moet ik hennep knippen."
'Typisch Tuinzigt' is een mooie relativering in deze olympische periode waarin het ieder moment draait om de beste van de wereld te zijn. Zo te zien is gewoon zonder kleerscheuren de dag doorkomen voor veel Nederlanders al ambitieus genoeg.

Ook wat dit betreft is het jammer dat het reality programma qua uitzendtijdstip in de race ligt met 'De Wereld draait door'. Want in welk programma je het meest opsteekt van de stand van zaken in dit land is een interessante vraag. De makers van 'Typisch...!' hopen in ieder geval dat hun serie net zo'n blijvertje wordt en willen later dit jaar ook in 'betere' wijken gaan filmen.
Het leven zoals het is, een eindeloos tv-format.      

  <<<later                                                                                      eerder>>>