Je laten kennen

19-07-2018

En dan mag Stef Blok nog blij zijn dat in Nederland geen Sacha Baron Cohen rondloopt. Want wat als hij in de handen was gevallen van deze Britse rasartiest die mensen écht weet te ontmaskeren met zijn camera?

Mijn grootste verbazing over de affaire-Blok is dat hij blijkbaar niet besefte dat zijn uitspraken werden gefilmd. De minister móet toch hebben geweten dat hij erg pittige dingen zei daar tijdens die besloten bijeenkomst. En kan toch niet hebben gedacht dat er geen enkel risico was dat die standpunten openbaar werden. Maar op de beelden die door BNNVARA's Zembla naar buiten zijn gebracht zie ik een totaal ontspannen, zelfbewuste man die op geen enkele manier twijfelt aan de uitspraken die hij doet.

Die ontspannen, zelfbewuste man is totaal verdwenen als hij voor een tv-ploeg staat met zijn mea culpa. Op NOS.nl is het 57 seconden lang een en al stress en nerveuze lachjes. Dit keer van een man die zich zeer bewust is van de camera. Maar die houdt niet echt van hem: ik ben er in ieder geval niet van overtuigd dat we nu wél de echte Blok zien. En ben het zomaar eens met Geert Wilders, die twittert: "Wel echter gesloten deuren flinke uitspraken doen, maar zodra het publiek wordt snel terugkrabbelen en zeggen dat het alleen bedoeld was om 'te prikkelen'." Hij noemt de VVD een 'failed party'.

Goed is dat de discussie in Nederland meteen gaat over de inhoud van de beelden en niet over de vraag of ze niet op een oneigenlijke manier naar buiten zijn gekomen. Ook Blok legt de bal bij zichzelf. Heel anders dan wat er nu in Amerika gebeurt, waar een groot aantal politieke kopstukken met angst en beven de uitzendingen afwacht van 'Who is America'. Het is het nieuwste tv-project van Sacha Baron Cohen, de meester van de vermomming en de uitlokking. Zeker toen hij als Borat uit Kazachstan op zoek ging naar de Amerikaanse cultuur bracht hij heel wat rauwe randen aan het licht.

Zijn 'Who is America' wordt misschien de overtreffende trap. In aflevering 1 (voor het programma Showtime van CBS) deed hij zich voor als de Israëlische beveiligingsexpert Eran Morad die onder Amerikaanse politici steun probeert te vinden voor zijn plan KinderGuardians. Wat dat is? Een project om kleuters van 3, 4 jaar al te leren omgaan met vuurwapens.

Totaal krankzinnig ja. Maar dat kan je dus ook zeggen van de 'hoge heren' die hij voor zijn camera krijgt, zoals oud-congressman Joe Walsh en wapenlobbyisten Larry Pratt en Philip van Cleave. Ze gaan helemaal mee met de denkwijze van 'Eran Morad', doen voor de camera uitspraken als 'kleuters zijn puur en niet gecorrumpeerd door fake news of homoseksualiteit.' En vinden ook echt dat kleuters natuurlijk helemaal niet te jong zijn om vuurwapens te hebben. Van Cleave werkt op verzoek zelfs mee aan reclamespotjes voor knuffels waarin pistolen verstopt zitten.

Je weet niet wat je ziet nee. Maar ook weerzinwekkend is dat zo'n Joe Walsh achteraf - in een interview met CNN - alle schuld legt bij Baron Cohen: 'Ik zei die domme dingen omdat Baron Cohen tegen me loog.' Over de gruwelijkheid van de gedane uitspraken zelf, werd maar weinig doorgepraat. Nee, het doelwit was de boodschapper: die kon hij wel schieten.

<<<zweten                                                                            sportinfarct>>>