Jonge conservatieven, de nieuwe revolutionairen

25-05-2020

Het gezicht van het piepjonge raadslid licht op: een nieuwe elite klaarstomen via de academie van Forum voor Democratie? Hij ziet het helemaal zitten. Hoe mooi zou het niet zijn om 'onbeschreven bladen' te vullen met de juiste inhoud en zo een nieuwe lichting bevlogen jongelingen te kweken 'die we uiteindelijk kunnen neerzetten op de posten die ertoe doen, in de politiek, de media, op de ministeries'?

Mocht u zondag VPRO's 'Tegenlicht' niet hebben gezien, dan kom het misschien als verrassing dat de hierboven bedoelde lokale politicus van SGP-huize is. Het gaat om Tom de Nooijer, in 2018 in het Gelderse Oldebroek verkozen tot raadslid terwijl hij zelf nog niet eens mocht stemmen. De Nooijer werd een paar weken na zijn verkiezing 18 jaar. En nu is hij de hoofdpersoon in een onthullende documentaire, over de jonge conservatieven als de revolutionairen van morgen.

In 'Lekker Conservatief' brengt regisseur Britta Hosman een razend interessant bezoek aan de wereld die SGP-jongeren heet: een intelligent, betrokken en principieel stukje Nederland waarvan een deel erg gecharmeerd blijkt van Thierry Baudet. Oké, qua ethisch-medische kwesties als abortus en het homohuwelijk is Forum dan wel net zo verfoeilijk liberaal als D66, maar op gebieden als immigratie, islam en klimaat voelen de christelijke jongeren zich nauw verwant met de nieuwe partij.

Bij een ontmoeting met FvD-gastdocent Robert Lemm ('de fluisteraar van Baudet') vallen alle puzzelstukjes op hun plek voor De Nooijer. De reactionaire katholiek Lemm voorziet het einde van de westerse beschaving, de maakbare samenleving en het vooruitgangsdenken. Niet als pessimist, maar als realist: het blanke ras is niet meer vitaal en de islam gaat geheid een grote plek innemen in onze samenleving, aldus Lemm. Zo is het gewoon. Volgens hem is de enige hoop die we hebben: religie.

Precies wat De Nooijer ook vindt. Hij zou niet weten waar de zin van het bestaan anders in zat.

Lemm ziet de klik en het lijkt hem een goed idee als De Nooijer en Baudet elkaar eens zouden ontmoeten.

Thuis discussieert vader Edwin de Nooijer veel met zijn zoon, zo zien we. Pa is van de Christen Unie, maar heeft via zijn zoon wel meer sympathie gekregen voor de SGP als stabiele, serieuze partij. Over Baudet worden ze het niet eens. Uiteindelijk vreest Pa de Nooijer toch 'dat ze door de straten gaan marcheren', als Forum aan de macht komt. Zoon de Nooijer vindt dit echt onzin. Heeft hoogstens kritiek op het twittergedrag van Baudet, en was ook niet blij met diens naaktfoto bij dat zwembad. "Ik ben blij dat we met onze Kees (van der Staaij) niet bang hoeven te zijn dat er op vrijdagavond iets getwitterd wordt waarvoor we ons moeten schamen."

Per saldo kwalificeert hij de beruchte Marokkanen-in-de-treintweet van Baudet als 'wat stevig'. Dat de aantijging onwaar was, een leugen, Tom de Nooijer krijgt het niet over zijn lippen.

Hoe jonger, hoe linkser, hoe progressiever: deze heilige drieëenheid, das war einmal. Voor zover hij bij de SGP überhaupt bestond. Maar voor ons allen een klein huis op de prairie, met veel geborgenheid en eensgezindheid? Dat oude ideaalbeeld heeft misschien een grootse toekomst. Samen met Forum.

<<<Vaarwel Nederland                                                                      Tokidoki>>>