Kievit hier, grutto daar. Ik -hartje- Vroege Vogels

07-06-2020

Best verbijsterend. Zelfs een herhaling van een gemiddeld leuke aflevering van 'Bed & Breakfast' trekt enorme aantallen kijkers. Vrijdag ruim 1,3 miljoen. Zetten we zo graag het verstand op nul met z'n allen? Kreeg op dezelfde avond 'Vroege Vogels' maar eens zo'n groot publiek. Want meekijken in echte nesten en nestkasten, het is stukken boeiender dan dat getut in die slaapkamers. Met dat verwende geklaag als de lamp scheef hangt. Of bij het ontbijt het sap uit een pak wordt geschonken.

Dan liever de paden, op de lanen in. Dit weekend nam het fijne team van 'Vroege Vogels' de kijker mee naar de voormalige eilanden Urk en Schokland, daar waar nu de Noordoostpolder is. Grappig, een geoloog van het provinciale landschap wees er brommend op hoe weinig creatief die naam Noordoostpolder eigenlijk is. Nooit over nagedacht, maar inderdaad. Net als die vaak gebruikte afkorting NOP, allemaal noppes.

Maar met de schoonheid van de polder zelf is niets mis. Ik wilde het tv-scherm wel in kunnen stappen, toen presentator Menno Bentveld en een boswachter door het glanzend zilvergroene weidegebied bij het oude Schokland liepen, in de vroege ochtend. Zo mooi. Kievit hier, grutto daar, verderop een paar woerden strijdend om een bevallig eendje. Er huppelde zelfs een enkel verdwaald konijn: wist u dat die populatie al jaren wordt geteisterd door een virus?

Wat ik ook niet wist is dat Schokland het eerste Nederlandse culturele erfgoed was dat de Unesco-lijst haalde. Sinds twaalfduizend jaar wonen hier al mensen, vanaf het begin vechtend met het water. Misschien wel een soort oer-Nederlanders dus, die eerste Schokkers.

De vorm van hun oude woonst is nog steeds herkenbaar, maar het vroegere eiland ligt nu als een fremdkörper in het nieuwe land. Echt een thema voor Vroege Vogels, want dat is zeer zeker ook een programma over het natuurlijk gedrag van de Nederlandse mens: scheppen, pompen, stapelen. Bentveld beklom met ecoloog Lukas van Lier een lel van een bouwwerk, de dijk tussen Lemmer en Urk, waarin vele tonnen puin uit het gebombardeerde Rotterdam zijn verwerkt. Ze omschreven het uitzicht hier als puur Nederlands: alles was er door de mens bedacht. De watergrens, de open vlaktes, het stukkie natuur, en ook al die windmolens, ons verdienmodel. Nederland in een notendop.

Co-presentator van Vroege Vogels is sinds kort Willemijn Veenhoven, bekend van Op1. Zij verliet haar radiowerk voor De Nieuws BV met grote graagte voor wat ze in een persbericht omschrijft als 'een droombaan' en 'een beetje ravotten in de natuur'. Dat klinkt enthousiast, maar ik heb nog steeds het idee dat voorgangster Milouska Meulens meer met de natuur had. Dat Veenhoven bijvoorbeeld in een knalrode trui door het groene bos liep, het werd ook op sociale media met verbazing geregistreerd.

Ze zocht daar met boswachter Sjaak naar nesten van roofvogels. Die dieren hebben het momenteel prima, want het is een goed muizenjaar. En een jong torenvalkje moet wel 55 muizen gevoerd krijgen voor het uit kan vliegen.

We zagen ook beelden van buizerdkuikens op hun hoge nest. De ouders hadden het ontbijt al klaargelegd: zes mollen, drie veldmuizen en een paar afgerukte hazenpoten. Niemand die klaagde.

<<<Ook Hier                                                                                       Overtijd>>>