Lekker foute humor.

19-01-2018

Ik kijk nu al uit naar zondagavond, in de hoop dat het weer net zo lachen wordt als afgelopen week: AvroTros biedt tussen half negen en tien uur twee programma's vol foute humor. En dat is goed voor de mens. Want kent u die al van de homo, de dwerg en de man met de hazenlip? Ja, ik heb het over het nieuwe team van 'Dit was het Nieuws', de satirische nieuwsquiz die na een periode bij RTL nu weer bij de publieke omroep zit. De nieuwe bezetting is dynamischer dan ooit. En heeft de dikste huid van omroepland.

RTL schijnt het programma eind 2015 te hebben laten vertrekken omdat het niet vernieuwend genoeg was. En inderdaad, bij NPO1 zijn presentator Harm Edens en teamcaptains Peter Pannekoek en Jan Jaap van der Wal ouderwets scherp en vilein. En ze missen zeker geen kans om humor te putten uit elkaars eigen specifieke uiterlijkheden of eigenschappen. Dus ook over geringe lengtes of homoseksualiteit. En dat is verfrissend in deze tijden van waarin gekwetst zijn een van de ergste dingen lijkt die je kunnen overkomen.

Niet bepaald kinderachtig, het is een omschrijving die ook nogal van toepassing is op de nieuwe AvroTros-serie 'De Luizenmoeder', eveneens op zondagavond. Hij speelt zich af op een basisschool en de omroep omschrijft hem zelf als een 'pijnlijk herkenbare serie vol hangouders, zorgvaders, yammie-juffies, 10-minutengesprekken, wegbrengregels en klaar-overdiensten'. De kinderen zelf doen er nauwelijks toe: het gaat om de kinderachtige eigenschappen van de ouders en de leraren. En daar grossieren deze hoofdfiguren allemaal in.

Met als voorlopige favoriet juf Ank, gespeeld door Ilse Warringa. Zij is een totaal niet ontspannen tuthola - à la directrice Stelwagen in 'Hendrik Groen' - die voornamelijk zingend door de wereld gaat: 'Stamp met je voeten, zet je handen in de zij, ik ben Ank en wie ben jij?' En geen teen zo klein of ze staat er wel op. Met als hoogtepunt in aflevering 1 dat ze de zwarte, homoseksuele vader van een van de kinderen aanziet voor een allochtone schoonmaker, wanneer hij een lokaal binnenloopt op een ouderavond. 'In zeerty minutes you can clean this classroom', zo wuift ze hem weg. Wanneer de man vervolgens gewoon binnenstapt, zijn echtgenoot zoent en gaat zitten, beseft juf Ank haar fout. En probeert ze de boel te redden door de verbijsterde ouders toe te spreken met een zinnetje dat zo maar een klassieker kan worden: "Niet staren, dat is onbeleefd: dit vinden wij niet raar, dit is alleen maar heel bijzonder."Net als de nieuwe reeks 'Dit was het Nieuws' scoort 'De Luizenmoeder' punten vanwege het spetterende tempo: heerlijk, als de grappen maar door blijven komen.

AvroTros heeft op zondagavond trouwens ook veel succes met een derde programma: 'De Curling Quiz' met Frans Bauer. Er keken vorig weekend zelfs nog meer mensen naar dan naar Harm Edens en zijn compagnons of naar 'De Luizenmoeder'. Zelf heb ik de show nog steeds niet gezien en die kennislacune moet ik natuurlijk oplossen als uw verondersteld alziende tv-columniste.

Maar ondanks juf Ank's motto lijkt een curling-quiz me wel raar, en ook niet bijzonder. Ik weet het: een vooroordeel. Gelukkig mag je daar van AvroTros op zondag vrolijk aan toegeven.

 <<<later                                                                                          eerder>>>