Mark Rutte en zijn discipelen

16-09-2018

Voor het kabinet blijft de donkere wolk boven een zonnige Prinsjesdag de aanhoudende kritiek op het plan de dividendbelasting af te schaffen. Mark Rutte was daarom vast blij met de talkshows 'WNL op Zondag' en 'Buitenhof', waarin twee van zijn discipelen probeerden de lucht te klaren: VNO-NCW voorzitter Hans de Boer en presentator Jort Kelder.

"Ik ben trots dat ik aan de goede kant van de streep strijd voor de belangen van Nederland", aldus de immer uitgesproken De Boer in WNL op Zondag. Daarbij iedereen aan de foute kant van die lijn betichtend van 'opvattingen die niet deugen'. Twee van die niet-deugende types zaten tegenover hem: Thierry Baudet en ook Hans Wiegel staken hun onbegrip voor de omstreden belastingplannen niet onder stoelen of banken. Waarbij Baudet zich nogal vergaloppeerde toen De Boer hem toebeet dat hij wel anders zou piepen mocht zijn partij groter worden en hij in coalities verzeild zou raken. "Als ik straks een grotere partij ben, vliegt u er als eerste uit", bitste Baudet terug. Hoe dat in ons democratische systeem feitelijk zou kunnen, liet Thierry in het midden.

Minstens zo geanimeerd ging het eraantoe in Buitenhof, dat met de komst van Jort Kelder een dynamischer koers vaart. Kelder presenteert het programma nu namens AVROTROS, afwisselend met BNNVARA's Paul Witteman en met - ook nieuw - VPRO's Diana Matroos, bekend van het RTL Nieuws.

Zijn eerste gast gisteren was Jesse Klaver en dat was wat onhandig: ook al staan de gelekte begrotingscijfers in alle kranten, het is Klaver wettelijk verboden daar vóór dinsdag over te praten. Kelder daagde de Groen Links-leider dan maar uit over de dividendwetgeving, in zijn typisch zuigende stijl: 'Wat maakt iedereen zich toch druk? Tot voor kort spelde heel Nederland dividend nog met een T! Het laatste belastingoproer stamt uit de tijd van Alva!'

Ook hier zweeg Klaver keurig over wat iedereen weet: Kelders persoonlijke vriendschap met de premier. Hij wees Kelder er rustig op al jaren te strijden tegen belastingontwijking. En onthulde dat de tekst voor een herstelwet dividendbelasting al klaarligt.

Ook het tweede gesprek, over de achterblijvende participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt, was prikkelend. Consultant Bercan Günel maakte haar punt en liet zich niet onderbreken tijdens een lange opsomming: bedrijven die actief streven naar meer diversiteit op de werkvloer en in de top laten binnen een paar jaar veel betere cijfers zien qua aantallen vrouwelijke werknemers. Toen Jort Kelder het gesprek een draai wilde geven zei hij quasi angstig te hopen 'niet met zijn testikels op een punt te worden gespietst'. Ja, Buitenhof is echt wat minder statig tegenwoordig.

In het laatste item opereerde Kelder juist opvallend voorzichtig. Hij sprak met Koos van Dam, de oud-gezant in Syrië wiens advisering over de steun aan de strijdende partijen nu zo onder vuur ligt. 'Was u niet een tikje naïef?' formuleerde Kelder het. Mild. Misschien omdat Van Dam zo kwetsbaar oogt? De man vertelde dat zijn motto is: "Je kan beter niets doen, dan het verkeerde doen." Maar zei ook: "Door niets te doen, heb je ook een verantwoordelijkheid."

De kern van het Syrische geschipper in beeld?

 <<<Spoorloos                                                                     Erica en Freek>>>