Meer voor mannen, ook voor vrouwen

19-11-2021

Vooraf leek het soms ingewikkeld voor de commentatoren van Meer voor mannen-zender RTL7: hoeveel aandacht moet je geven aan het vrouw-zijn van dartster Fallon Sherrock in het verslag van haar wedstrijd tegen de gerespecteerde speler - en man - Suljovic? Alsof alle reuring over 'o dear, daar staat een meissie op het podium' hinderlijk afleidde van het mooie en nobele van de sport op zich. Maar de tengere Sherrock speelde uiteindelijk zo goed en trefzeker dat er een bewonderend godverdorie ontsnapte aan een van de RTL7-presentatoren, routiniers die de krachttermen meestal bewonderenswaardig binnensmonds weten te houden. Hoe spannend het ook wordt.

En spannend was het donderdag. Voor het eerst drong een vrouw, de 27-jarige Sherrock door tot de kwartfinales van een echt groot toernooi, de Grand Slam of Darts. Er dringen maar sporadisch vrouwen door tot dit soort evenementen, maar de sympathieke blonde Engelse gaat ongetwijfeld veel - jonge - seksegenoten op het spoor zetten. Je kan als vrouw gewoon meedoen met de mannen, als het gaat om pijltjes gooien. Als je maar hard traint en heel goed wordt.

Sherrock stond in september al in de finale tegen ons eigen 'lichtgroene biervat' zoals ik iemand de altijd in het geelgroen gestoken kampioen Michael van Gerwen laatst hoorde omschrijven. Die wedstrijd in Denemarken verloor ze, maar zo cool als ze donderdagavond in het Engelse Wolverhampton de darts een paar keer op het juiste moment in de roos wist te jensen: het was sensationeel. En ja, extra opwindend omdat ze een pionierende vrouw is.

Mooi: vooraf vroegen de commentatoren zich niet af of Sherrock goed genoeg kan darten - dat stond al wel vast - maar wel of ze zo'n lange wedstrijd zou kunnen volhouden. Haar oplossing: ze maakte er gewoon een korte wedstrijd van, door haar tegenstander vlotjes met 10-5 te verslaan.

Na afloop merkte je dat Sherrock de gunfactor zeker aan haar broek heeft. "Hè, dit kun je niet een spannend jongensboek noemen", grapte een van de RTL-studiogasten. Ze besloten dan maar het begrip fairy tale te gebruiken. En zaterdagavond gaat dit sprookje verder, dan staat de altijd in het roze getooide Sherrock in de kwartfinale tegen als tweede geplaatste Peter Wright. Deze Schot staat bekend om zijn wilde uitdossingen en hanenkam, iedere wedstrijd in een andere kleur. Als beide sterren nou maar niet vloeken!

Ondertussen denken ze op de RTL7-dartsredactie misschien al weemoedig: dat we dit nog mogen meemaken. Want per 1 januari raakt de zender de uitzendrechten van het darten kwijt. En kunnen wij kijkers dus niet meer gratis genieten van Sherrock en de haren: het darten gaat naar betaalzender Viaplay. Een Zweedse grote video-on-demand club die vanaf 2022 ook de uitzendrechten in handen krijgt van de van de Formule 1, nog zo'n sport waarvan een beetje man niet zonder kan.

Althans: uit onderzoek van bureau Telecompaper blijkt dat dertig procent van de Nederlanders serieus overweegt een abonnement op Viaplay te nemen, terwijl vijf procent het al zeker weet, ook al is het tarief nog niet bekend.

Ik begrijp het best. Sportwagens die rondjes racen, kleurrijke types die pijltjes gooien: het leidt prettig af van de zware kost der actualiteit waarin veel minder vaak gewoon de beste wint.

<<<BuZa                                                                                                                 Op1 in UMC>>>