Nog nooit gebinge-listened? Probeer Podcast Bob.

23-06-2018

Zoals eigenlijk ieder jaar werd de toekenning van de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma ook deze keer overschaduwd door alle cameragedoe rond de tv-prijs, de Nipkowschijf. Maar dat Vroege Vogels, het 40-jaar jonge platform voor natuurliefhebbers, de hoogste radioprijs heeft gewonnen, is absoluut net zo'n terechte uitslag als de winst van De Luizenmoeder bij de tv.

En bij de uitreiking van de radioprijzen donderdag in Amsterdam werd nóg een streling voor het oor geroemd: er was een Speciale Vermelding voor een podcast - zo u wilt modern hoorspel - met de simpele naam Bob.

Ik wil geen dwingeland zijn, maar doe u zelf een plezier en luister naar Bob. Kies bij voorkeur een wat sombere zaterdagmiddag uit waarop u toch alle tijd heeft. Want bereid je voor op een acute verslaving aan dit luisterverhaal in zes afleveringen. Ikzelf klikte in al mijn argeloosheid op episode 1 toen ik echt weer eens achter de strijkplank moest. Wat streek het luisteren naar Bob mijn hekel aan die berg wasgoed moeiteloos weg. Drie uur later had ik had mijn eerste echte binge-listening-ervaring achter de rug. En zou mijn moeder trots zijn geweest op mijn linnenkast.

De podcast draait om het mysterieuze verhaal van de 84-jarige Eliza. In de wat warrige gesprekken die deze Vlaamse oude dame - o die lieve zangerige taal - heeft met haar dochters en verzorgers, komt opeens geregeld een Bob ter sprake. Een buurjongen, een jeugdvriend op wie ze eigenlijk nog steeds verliefd is. Aan wie ze nog altijd denkt. Haar omgeving is verrast, maar niet bezorgd. Dat verandert wanneer Eliza vertelt dat ze met die Bob zelfs een kindje heeft gehad, dat aan een klooster moest worden afgestaan.

Met de maaksters van de podcast ga je op onderzoek. Zijn er bewijzen te vinden voor het verhaal van Eliza? Bestond Bob, kan iemand getuigen over de zwangerschap, waar zou dat kindje terecht zijn gekomen? Hoe ging dat eigenlijk toentertijd, het wegmoffelen van baby's door de kerkelijke instanties? Maar ook: hoe werkt het brein van een niet meer zo heldere oude mevrouw, hoe ga je om met de herinneringen van een dementerende persoon?

Volledig gefascineerd luisterde ik mee. Geconcentreerd alles afwegend wat Eliza vertelde: wat is er gebeurd, wat is de waarheid? Verklappen doe ik niets, behalve dat de podcast Bob boeit tot het eind. Het is een kunstzinnig project, gemaakt in samenwerking met VPRO Dorst - een kweekvijver voor jonge creatievelingen - door het audiocollectief Schik: de Belgische Nele Eeckhout en Siona Houthuys en de Nederlandse Mirke Kist die alledrie de opleiding Woordkunst deden aan het Antwerpse Conservatorium.

De podcast Bob doet beseffen dat we ongelooflijk zuinig moeten zijn op onze publieke omroep. Net als het even liefdevol gemaakte Vroege Vogels, tv-documentaires als die van Sinan Can en andere parels die het misschien niet moeten hebben van grote kijk- en luistercijfers. Maar die wel de intense kijk- en luisterervaringen bieden die ons medialandschap zo uniek en veelzijdig maken. We zijn met z'n allen toch zo voor diversiteit? Met de dreigende bezuinigingen begint de koers in omroepland steeds meer te lijken op een overgave aan de mainstream. 

  <<<WK-analisten                                                        Nipkow Luizenmoeder>>>