Spaghettimissers en augurkennijd: B&B vol liefde, een recept voor gedoe

15-07-2022

Weet u nog dat we de zomer vroeger smalend komkommertijd noemden? Tegenwoordig is het of er nooit meer niets aan de hand is. Draaien de talkshows gewoon door in het vakantieseizoen, terwijl we het meeste wereldnieuws met liefde zouden inruilen voor louter televisiebeelden om bij weg te suffen.

Zoals bij B&B vol Liefde, een meeleefprogramma op RTL4. Vrijgezelle eigenaren van een B&B ergens in Europa krijgen mogelijke partners op bezoek, om te kijken of een dubbele verliefdheid erin zit: zou u met deze man of vrouw kunnen leven én werken? De selectie deelnemers dit tweede seizoen is tegelijkertijd erg eenzijdig - allemaal witte hetero's - als divers: wat een gezelschap vol botsende persoonlijkheden.

Desiree
Desiree

Zeker in de Toscaanse B&B van Hans (54) zijn alle ingrediënten voor averij aanwezig. Zo woont Hans' Italiaanse ex-vrouw nog steeds in het landhuis - ik denk dat de redactie hier een beetje sjoemelt, dat deze Libera de gasten runt, terwijl Hans zich vooral bezighoudt met zijn tuinplantenhandel - en had de aanwezigheid van de camera de eerste dagen geen goede uitwerking op Hans. Hij leek nogal een praatjesmaker, zo dat je de eerste kandidate, de bescheiden Hayriyre, toe wilde roepen: neem de eerste trein terug naar huis! Zeker toen Hans Hayriyre openlijk uitlachte omdat zij haar spaghetti heel Hollands sneed en niet alla maniere italiana aan een vork draaide. Zijn smalende reactie was weinig charmant.

Maar de trofee voor de grootste lomperik in dit huis is inmiddels al overgenomen door kandidate nummer 2, een stoomwals called Desiree. Denk aan een enthousiaste persoonlijkheid à la Erica Terpstra, alleen dan niet gestuurd door mensenliefde maar door een drammerig perfectionisme zonder echte aandacht voor de wereld om haar heen. Zoals Desiree tijdens het boodschappen doen alle marktlieden en winkeliers koeioneerde, iedere perzik en tomaat bepotelde en daarna thuis drama schopte over een ontbrekende pot augurken: je snapt waarom Desiree geen huisje weltevree heeft en via een tv-programma op zoek moet naar een partner. Of gaan we haar zachte kant nog ontdekken?

Echt spannend is ook de situatie op het Oostenrijkse adres van Astrid (48), die haar eigen ritme en werkwijze fel verdedigt: een knappe jongen die een plek in haar leven weet te veroveren. De eerste kandidaat, de wat glazig kijkende Alex, had geen antenne voor Astrids grensbewaking en ging meteen de mist in door op de eerste avond al als een kwispelende puppy aan Astrids slaapkamerdeur te kloppen met een bordje kaasblokjes. Misschien lette hij door de camera's ook meer op zichzelf dan op de ander. In ieder geval: exit Alex.

Een andere zomerse kijkcijferhit, De Slimste Mens is ook weer van start en helpt om het wereldnieuws even te vergeten. Maar wat jammer nou toch dat jurylid Maarten van Rossem tijdens een radiointerview in een senior moment het geslacht van de winnaar heeft verklapt. En dat ik daarover heb gelezen. Nu weet ik dus bij de helft van de kandidaten al: die gaat het niet worden.

Jammer voor het kijkplezier. En zo draagt Van Rossem onverwacht bij aan de discussie om niet meer over hij of zij te praten, maar te kiezen voor een neutraal persoonlijk voornaamwoord. Voor dit seizoen van De Slimste Mens helaas mosterd na de maaltijd. 

<<<geologieprofessor                                                                                 Boven water>>>