Vaasje of boksbal
Waar Mark Rutte Nederland karakteriseert als een teer vaasje, zou John de Mol een boksbal hebben gekozen als symbool voor ons land, zo vertelde hij woensdag bij Pauw. Met wat voor wedstrijd is deze mediatycoon toch bezig?
Veel duidelijker werd dat niet in deze rijkgevulde aflevering, een van de laatste Pauws voordat in januari Eva Jinek het stokje weer overneemt. Premier Rutte mocht erin terugblikken op zijn afgelopen jaar, mediaman De Mol keek vooruit naar de toekomst van televisieland. Een gezellig samenzijn, zonder scherpe randjes.
Jeroen Pauw zegt nog wel u tegen Rutte, maar op zo'n manier dat het haast niet opvalt. Rutte zegt al lang gewoon je tegen Pauw, dat maakt het reageren op kritiek alleen maar makkelijker. Niet dat de premier daar überhaupt veel moeite mee heeft. Zo kon in dit jaaroverzicht het woord 'dividendbelasting' natuurlijk niet ontbreken, maar Rutte is dit station qua emoties allang gepasseerd. 'Je doet wat je kunt, lukt iets niet dan loop je een kras op, jammer dan.'
Rutte's ogen spuwden alleen even vuur toen Pauw vond dat hij nog wel meer resultaat had mogen boeken. De premier zocht hulp bij bijbelse symboliek en sprak over het bezweren van de crisis als een tocht door de woestijn. En benadrukte trots dat we inmiddels wel mooi twee keer zo hard groeien als onze buurlanden. Waarover hij Angela Merkel wel eens triomfantelijke sms'jes stuurt, zo bleek.
John de Mol lijkt het liefst zijn hele leven in die woestijn te willen blijven dolen. Nooit geeft deze media-ondernemer je het gevoel dat hij al iets heeft bereikt, dat hij 'er' is. Ondanks zijn door Quote op 2,7 miljard euro geschatte vermogen en al die door hem gelanceerde succesvolle tv-formats, wereldwijd. Altijd wil De Mol (63) weer verder, moeten dingen beter en anders. Nu zeker, want de Chinese en Amerikaanse concurrentie ligt op de loer.
Pauw hielp niet mee de huidige plannen van De Mol beter te kunnen begrijpen. Zo wil de mediagigant in nieuws gaan doen. Het klonk zo: "Ik ga een eigen nieuwsvoorziening creëren, die naar mijn smaak gaat voldoen aan de nieuwe voorwaarden en eisen die je als consument tegenwoordig hebt." Wat dat precies betekent werd niet gevraagd, terwijl ik best had willen weten of De Mol misschien zijn nek gaat uitsteken met een niet-commercieel, serieus nieuwskanaal. En waarom niet.
Meer inhoudelijke aandacht was er wel voor een nieuw amusementsconcept dat SBS6 groot moet maken: 'Dance Sing'. Het zoveelste programma waarin mensen kunnen bewijzen hoe talentvol ze zijn, met dit keer kandidaten die én kunnen zingen én kunnen dansen! Ja, dat wij dit nog mogen meemaken.
Aan tafel zaten ook nog Yolanthe Sneijder-Cabau, over haar goede werk in Nepal waar via haar stichting 'Free a Girl' al vierduizend (!) kinderen uit de prostitutie zijn gehaald. En astronaut André Kuipers vertelde over de beroemde foto Earthrise, gemaakt vanuit de Apollo 8. Een portret van aarde die opdoemt vanachter het maanoppervlak.
Precies 50 jaar geleden toonde deze kleurenfoto voor het eerst hoe uniek het plekje is waarop we leven: een kleine, blauwe knikker in een onmetelijke zee van zwart. Niet vreemd dat Kuipers het 'tere vaasje' van Rutte een uitstekende metafoor vindt.
<<<gepeur in emoties Theresa May>>>