Zapp Awards 2019: verse cupcakes vs ouwe koek

24-02-2019

Prijzenweekend! Vrijdag won de prettige jazzzanger Dennis van Aarssen The Voice of Holland, vannacht worden de Oscars vergeven en zaterdag werd op NPO3 bepaald wie de Zapp Awards 2019 krijgen, de jeugdprijzen voor beste programma's, vloggers en presentatoren. De hedendaagse 'superlatieven' vlogen dus over het scherm: super vet, super tof en zelfs super awkward die award! Ook is ons land tegenwoordig een Veer-In-Je-Reet Award rijk. Maar de lof voor de eindwinnaar klonk weer helemaal old school: "Dit is echt nog een ouderwets televisieprogramma, voor het hele gezin, lineair, op de bank: hét feestje van de kerstvakantie!"

Die winnaar is 'CupCakeCup', de gezellige jeugdkloon van 'Heel Holland Bakt', sinds 2012 rond de jaarwisseling uitgezonden door AvroTros. Kinderen tussen 10 en 13 proberen dan met de mooiste en lekkerste cupcakes de jury te verleiden hen de gouden trofee te gunnen. Het betreft het een jury van formaat, met meesterpatissier Robèrt van Beckhoven in de hoofdrol.

"Eindelijk, eindelijk een prijs: we zijn al zo veel jaren bezig en worden zo goed bekeken, ik ben zo onzettend blij!" De uitbundige vreugde van de prijswinnende presentator Klaas van Eerden overtrof die van menige Oscarwinnaar. Hij zoende zelfs bakker Robèrt vol op de mond. Althans: het ging om een levensgrote kartonnen pop van het jurylid, dat er zelf niet bij kon zijn. "Robèrt is wel eindelijk op streefgewicht nu", grapten zijn fijne collega's.

Dat de 'CupCakeCup' won, was extra prettig omdat de tegenkandidaten - de langlopende jeugdseries 'SpangaS' en 'Brugklas' - allebei al eerder naar huis gingen met de Zapp Award. En er was al herhaling genoeg bij de prijsuitreiking. Bij zowel de beste YouTubers als de beste presentator wonnen dezelfde kandidaten als vorig jaar: de vloggers van StukTV en het multitalent Buddy Vedder. Deze voormalige GTST-acteur die nu overal zingt en danst en presenteert ging al voor de derde keer met deze prijs naar huis. 'Wie is de Mol' werd zelfs voor de vierde achtereenvolgende keer gekozen tot het beste familieprogramma. Bewijst dit dat kinderen minstens zo behoudend zijn als volwassenen? Van creatieve armoede is in ons tv-land toch niet echt sprake.

Maar gelukkig dat 'CCC' dus dé Zapp Award won, want het enthousiasme van de winnaars maakte het uitzitten van de Zapp Awardshow de moeite waard. Voor een volwassen kijker valt het immers niet mee te zien hoe opgewonden volwassenen kunnen doen als ze kinderen willen amuseren. Maar ik ga daar niets van vinden. Met evenveel verbazing kan ik nu Stuif-es-in terugkijken op YouTube en me afvragen waarom die beschaafde Ria Bremer mijn adrenaline zo opkrikte.

Sommige dingen veranderen trouwnes nooit. Zo klungelen vijftig jaar later presentatoren nog steeds met een microfoon in de hand, terwijl ze ook paperassen en enveloppen en prijzen moeten vasthouden en uitreiken.

Achter die voor de tweede keer uitgereikte Veer-in-je-Reet Award ging een zoet verhaal schuil. De 12-jarige Bas Schipper haalde 64.000 euro voor diabetesonderzoek, met een recordpoging stationspiano's bespelen. Hulde aan deze jonge held, die het de naam van de prijs ongetwijfeld aan de bips zal roesten. 

<<< luizenmoeder                                                         Prime Suspect>>>