Zelden zo'n goede reden gezien om al filmend de wereld rond te reizen

26-11-2018

Wat een grijs weekend. Toch zag ik een regenboog: 'How to be gay' van Margriet van der Linden. De journaliste bezocht voor deze zesdelige serie landen als China, Rusland en de VS om te zien hoe het daar gaat, als je uit de kast wilt komen als homoseksueel. Zelden zo'n goede reden gezien om een Nederlandse tv-maker de wereld rond te sturen.

"En ik maar denken dat mijn ouders van slag waren toen ik uit de kast kwam. Kan dus altijd nog erger." Aldus ene Edwin vrijdag op Twitter, toen Margriet in aflevering 1 op pad was in China. Hier is sinds 1997 homoseksualiteit geen misdaad meer, maar dat zegt niets over de acceptatie ervan. Wie in China uit de kast komt, jaagt zijn ouders erin, hoorde Margriet. Ouders beschouwen hun opvoeding als mislukt, wanneer hun - vaak enige - kind niet trouwt en kinderen krijgt. En het levert ze hoongelach uit hun omgeving op.

Margriet ging mee op een cruiseschip vol homoseksuele Chinezen, die een tijdelijk paradijsje probeerden te creëren, ver weg op zee. Sommigen sloten aan boord een ceremonieel huwelijk. Anderen hadden hun nog onwetende ouders meegenomen, om ze eindelijk in te wijden in hun geheim, veilig omringd door lotgenoten. Bij een moeder sloeg het nieuws toch in als een bom. Margriet probeerde de totaal geshockeerde vrouw te interviewen, samen met een tolk, maar dat werd niets. Was een beetje gênant zelfs. Woorden waren ook niet nodig: het beeld van de geknakte vrouw langs de reling van het schep vertelde het hele verhaal.

'M' liet in China niet veel los over haar eigen ervaringen als lesbisch meisje in een orthodox milieu. Maar de hele serie 'How to be gay' staat al op internet en in aflevering 4 geeft ze een ontroerend kijkje in haar leven. Van der Linden leefde toe naar haar coming out als naar een zwaar verkeersongeluk, met naar verwachting veel pijn en verdriet. "Uit de kast komen geeft zo veel stress. Als kind dacht ik, als ik eenmaal mijn mond opendoe dan gaat dat ongeluk gebeuren." Een zware verantwoordelijkheid, aan het roer staan van je eigen leven.

Die vierde aflevering bracht Van der Linden in Califonië en Utah. Zonder tolk is ze hier in de interviews beter op dreef. Zo brengt ze een mooie ode aan acteur Al Corley, die in 1981 in 'Dynasty' Steven Carrington uit de kast liet komen: een mijlpaal in de tv-geschiedenis. In Utah - de staat vol Mormonen én met het hoogste aantal zelfmoorden onder jonge homoseksuelen - spreekt ze een ander rolmodel. Het is lesbienne Jessyca, die het 'dankzij' haar geloof lukt om haar seksualiteit te onderdrukken. Jessyca wordt in reclamespotjes ingezet om andere Mormoonse jongeren te helpen net zo sterk te zijn als zij. Van der Linden laat Jessyca in haar waarde, maar de spagaat tussen ratio en gevoel is zonneklaar.

Ook op de bank bij Graham Norton ging het over coming outs. Toen komiek Joe Lycett zijn vader het nieuws bracht, zei die iets als: "Oké jongen, als je maar gelukkig bent." Die soepele houding bracht de comedian natuurlijk geen input voor zijn shows. "Ja maar ik gebruik ook drugs", lokte hij zijn vader verder uit. Weer reageerde die lakoniek. "Als je het je moeder maar niet vertelt."

Leve ons relaxte stukje aarde, hier onder die grijze hemel. 

<<<Annie M.G. Schmidt                                                             Sylvana>>>