Zelfs mijn moeder is over naar Team Beau

03-06-2021

Zelfs mijn altijd zo standvastige moeder, bij wie de 1 op de afstandsbediening volledig is versleten, is van smaak veranderd: ze kijkt tegenwoordig naar Beau en niet meer naar Op1 voor haar dagelijkse portie tafelzuur. Of zoet. "Ik check niet eens wie de interessantste gasten heeft, het is het gezellige sfeertje bij Beau dat me aanspreekt", zei ze. "Leuke vent ook. En het begint lekker op tijd."

Is het de rust die uitgaat van één vaste dagelijkse presentator aan tafel? Is het Beaus open persoonlijkheid? Hoe dan ook, mijn moeder is niet de enige die overhelt naar Team Beau. Als ik de cijfers goed interpreteer krijgt Van Erven Dorens nu al vele dagen op rij voor elkaar wat ook het streven was van Eva Jinek, toen zij switchte naar RTL4: winnen van de NPO op de late avond. De gezellige deining rond een paar recente afleveringen zal het positieve gegons rond Beau alleen maar doen toenemen.

Zo was er maandagavond spektakel aan tafel toen een bont gezelschap sprak over de vaccinatiebereidheid te lande. Aangeschoven was onder andere de sympathieke huisarts Matthijs van der Poel. Met hulp van acteur John Buijsman sleet deze dokter vorige weekend op een Rotterdamse markt prullenbakvaccins aan wie maar wilde. Verse Astra-Zeneca, wie maakt me los! Met als doelgroep vooral die mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond die moeilijk bereikbaar zijn met goede informatie.

Vanwege een vermoedelijk keurig idee over hoor-en-wederhoor had de redactie bedacht ook Florens van der Spek uit te nodigen, de voorman van de politieke partij Jezus Leeft. Diens credo: wie vertrouwt op de Heer heeft geen vaccinatie nodig. En ga je toch dood, dan geeft dat niet. Daarginder is alles beter.

De andere gasten reageerden lang beleefd op Van der Speks logica, maar probeerden hem wel uit zijn flow te halen. De voormalige synodaal en nog altijd bijbelvaste Frits Wester poogde het met Efeziërs 6 - het vaccin als 'wapenuitrusting Gods' - maar tevergeefs. De langbaardige Van der Spek bleef blijmoedig jubelen. Zodanig dat tv-maker en moslim Karim Amghar zich geroepen voelde een lans te breken voor de reguliere christenen. "Kijkers moeten snappen dat niet iedere christen zo redeneert." Toen Van der Spek nooit meer leek te zwijgen sloeg Van Ervens Dorens uiteindelijk machteloos op tafel: "Nu iedereen even zijn kop houden!"

Heerlijke reuring, waarvoor Beau meteen zijn excuses maakte. Maar wij zaten te gniffelen voor het scherm. Daags daarna was er opnieuw een grappig moment, toen Maarten van Rossem en Gijs Rademaker vertelden over hun podcast over dinosauriërs. Want ja, ook dáár blijkt die Van Rossem weer alles van af te weten. De velociraptor, de brachiosaurus, de diplodocus: alle types vlogen over tafel. Waarop de ook aanwezige zangeres Maan in een blond moment zei: "Maar hoe weten jullie alle namen van die dino's, als dit zo lang geleden is?"

Het sierde het tafelgezelschap dat er beleefd uitleg werd gegeven, zodat Maan al snel het licht zag. "O de wetenschappers hebben die namen zelf gegeven aan de dino's."

Zo bleef het weer een prettig gesprek daar bij Beau. "Type ideale schoonzoon", noemt m'n moeder hem. "Ah, ze vindt hem op mij lijken", pruttelde naast me het feitelijke exemplaar op de bank. Ook zo'n positivo ja.

<<<Moordtieten                                                                 De kleine boerderij>>>