Tv-columns voor dagblad Trouw

Om en om met collega Maaike Bos schrijf ik sinds 2016 tv-recensies voor de krant Trouw: onze rubriek 'Bas & Bos kijken tv'.  Hier de columns van mijn hand.

 

Negen maanden na het begin van de coronamaatregelen maakte Diederik Gommers zaterdag bij 'EenVandaag' de balans op van zijn 2020. De baas van de intensivecareafdelingen stak geregeld de hand in eigen boezem. Mooi, maar soms wil je dat zo'n artsenhand juist een vuist maakt.

De minister-president samen met de koningin van de reisprogramma's op de bank bij Linda de Mol. Het werd een meer dan onderhoudend anderhalf uur vol lachsalvo's, hier en daar een vermoeden van traan en soms de onvermijdelijke bijgedachte: misschien dat ze het samen onder de kerstboom best leuk zouden hebben, die Floortje Dessing en Mark Rutte.

Woensdag zaten in 'Op1' een paar oudere dames monter montere oudere dames te zijn. Hoe ouder je wordt, hoe rijker het leven! Zoiets was de boodschap. Wie een avond later verwachtte dat '#Dorhout' dezelfde blijde tijding zou uitdragen maakte een foutje. In dat EO-programma oogde het bestaan van de seniore medemens een stuk minder jaloersmakend.

Wat is nog het nut van een omroepvereniging, als de NPO bepaalt wat wanneer wordt uitgezonden? Een lezer schreef ons de draad kwijt te zijn. "Bij het TV-overzicht in Trouw ontbreekt helaas ook de vermelding van de omroep, en dan verbaas je je er wel eens over dat het een heel andere omroep is dan je dacht."

Zondagavond was een avond om sigarenroker te willen zijn. Om in het nachtelijk duister, in een stilgevallen huis, iedereen al naar bed, nog een laatste lampje aan, in een brede leunstoel te zitten met een ferme Cubaan tussen de vingers en misschien een koele Schot op de armleuning. En dan maar kringen blazen en de gedachten laten cirkelen rond de...

Afgelopen week het vierde seizoen van Netflix-serie 'The Crown' verslonden. Of nee, gesavoureerd; ik wist me te beheersen tot maximaal twee afleveringen per keer. Zo'n rustig ritme laat tenminste ruimte om alle details te herkauwen, de rest van de dag. Het leverde dit seizoen vooral de vraag op: ben ik als Crown-kijker eigenlijk wel een haar beter...

Waar was u toen u het hoorde? Zelf stond ik maandag een pompoen te doorklieven toen in 'EenVandaag' Joost Vullings en Pieter Jan Hagens de prille tijding brachten over het vertrek van Baudet als lijsttrekker. Toch zulk onverwacht nieuws dat ik het direct aan de echtgenoot ging vertellen, in het belendende vertrek. Na te zijn bekomen van de schrik...

Is de bestrijding van de corona-epidemie wel een onderwerp voor een talkshow? Dit lijkt een rare vraag, nu er inmiddels al acht maanden lang avond aan avond op het coronabeleid wordt gekauwd in een programma als 'Op1'. Toch toonde 'Medialogica' donderdag aan hoe relevant de vraag is.

Twee meer dan bijzondere documentaires gezien deze week: welke spelletjes werden hier allemaal gespeeld? Bij de ene rolde ik van de bank van het lachen, de ander is er eentje om heel geconcentreerd er het jouwe van te vinden.