Biohacking: oude wijn, nieuwe zakken? Kwakzalverij?

13-09-2023

Tja, alleen al de naam van dit nieuwe KRO-NCRV-programma zal menige ouwe trouwe NPO1-kijker de wenkbrauwen doen fronsen: The Biohack Project. Prominent geprogrammeerd om half 9 's maandags. Maar de belofte is aanlokkelijk. Wil je minder hinder van stress, fijner in je vel zitten, beter presteren? Probeer biohacking. Ik ben er eens open minded voor gaan zitten.

Want alhoewel geen enorme stresskip, ook ik ken het benauwde geklop in de nek, de zuurkrimp in de maag, de chaos in het hoofd als er veel speelt. Liever ga ik rustig en beheerst door het leven. Maar gaandeweg de eerste aflevering begon de onrust juist te kriebelen: was dat biohacking niet simpelweg oude wijn in nieuwe zakken? Of zelfs kwakzalverij?

Het project wordt geleid door ex-olympisch roeier Govert Viergever, die tijdens zijn sportcarrière diep in de eigen krochten dook, om meer uit zijn lijf te kunnen halen. Gewoontes qua voeding, beweging, slaap: een biohacker wil precies weten wat voor hem of haar het beste is. Voor het programma test Viergever zijn ideeën op vijf succesvolle BN'ers, die allemaal hun eigen, weinig schokkende problemen hebben met de spanningen des levens. Van al stress voelen als je een monteur moet binnenlaten (acteur Rick Paul van Mulligen) en slecht kunnen ontspannen (actrice Monic Hendrickx) tot controleverlies vlak voor een belangrijke wedstrijd (shorttracker Sjinkie Knegt).

We worden als kijkers meegesleept in een experiment, waarvan je de fundamenten maar moet vertrouwen. Van de proefkonijnen is vooraf het fysieke uithoudingsvermogen getest en zijn bloed, urine, ontlasting en DNA onderzocht 'op zeer specifieke, relevante waardes'. Het zal. Viergever waarschuwde: "Biohackers experimenteren met ideeën en theorieën over gezondheid die soms nog geen gemeenschappelijk consensus hebben." Of misschien wel nooit krijgen, beste Govert en beste KRO-NCRV?

Maar geen paniek, de eerste aanbevelingen klonken alsof ik gewoon de Happinez las. Sjinkie eet te veel brood. Het drukke brein van YouTuber Défano Holwijn zou rustiger worden van meer magnesium. Monics DNA bevat een vechtersgen, ze verslindt adrenaline en moet wekelijks - heel specifiek - twaalf minuten koud afdouchen. Documaker Lize Korpershoek moet een rood brilletje opzetten als ze op haar telefoon kijkt en matiger worden met cafeïne. Rick Paul met verzadigd vet. En een white noise gadget naast zijn bed zetten, een speaker die rustgevende watergeluiden produceert.

Verder was meer dan de helft van de uitzending vooral spektakel: kijken hoe het snel het hart van de BN'ers klopt tijdens challenges als in een speedboot door de Rotterdamse havens gesjeesd worden. En op een enorme hoogte over een plankier zonder leuningen moeten lopen. Zo van 'als je dit weet te overleven, kan je daarna nog veel meer aan.'

Makkelijker te kopiëren voor de gewone mens was de kennismaking met meditatie. Je uitstrekken op de grond en niet aan de onzekere toekomst denken - wat kan er allemaal wel niet misgaan? Nee, alleen in het veilige hier en nu zijn.

Ach, alleen dit laatste zinnetje intikken geeft al een beter gevoel, dat moet ik The Biohack Project nageven. De buitenwereld ís ongelooflijk onrustig. Fijn als je het in je eigen binnenwereld kalm weet te houden. 

<<<Tijdsbeeld                                                                                                          Rugby>>>