Nu zit ik met die waardebon

16-09-2023

Ik koester een mapje 'Tijdsbeeld' in mijn computer, dat ik voed met kleine berichten die me verbazen. Het was weer bingo deze week. Neem deze kopregel bij NOS.nl: 'Klanten BCC verbaasd voor dichte deur: 'Nu zit ik met die waardebon.' Och erm.

Het echt grote leed komt pas later in het bericht: veel winkels dúrfden niet open vanwege het onacceptabele gedrag van agressieve klanten. Eigen geld eerst. O tempora, o mores. Een ander sneu tijdsbeeldje deze week betrof een bericht in het AD, over dat het edelhert aan de poorten van de provincie Utrecht staat. Iets dat blijkbaar leidt tot de vraag: "Moeten we daar bang voor zijn?" Voor de zekerheid wordt uitgelegd dat het hert een planteneter is, en geen roofdier zoals de wolf.

Echt, je bent een held wanneer je je nek wilt uitsteken om politieke leiding te willen geven aan de vergaarbak van types die Nederland is. Gezien de grote uitloop van ervaren Kamerleden ben ik deze keer helemaal benieuwd wie er straks van start mogen. Of er veel zetelzoekers als Yeşim Candan tussen zitten, de nieuwe D66-kandidaat die zich deze week meteen terugtrok nadat NRC had gepubliceerd dat ze onlangs nog bij het FvD had gesolliciteerd.

Maar ja, hoeveel mensen van onbesproken, consequent gedrag telt ons land nog? Zouden van veel politiek enthousiasten de ambities tegenwoordig te gemakkelijk in de kiem worden gesmoord? Met een paar slimme berichtjes kun je iemand al belachelijk maken, of in diskrediet brengen. En wie heeft er nou geen jeugdzondes.

En anders is de Haagse slangenkuil zelf ook goed capabel om politieke ambities te temperen, zoals het gedoe rond de Partij voor de Dieren nu weer bevestigt.

Benieuwd naar Nieuwsuur de komende maanden. Het team lijkt in topvorm, afgaande op het interview woensdag van Jeroen Wollaars met Nico Koffeman. De PvdD-senator dacht misschien de kool en de geit te kunnen sparen in het gesprek over de ruzie tussen bestuur en Esther Ouwehand. Maar toen Wollaars klaar was zag ik zwaargewonde kemphanen in iedere hoek.

Een pittig gesprek, maar je blijft je afvragen: verspillen we in ons land niet veel te veel tijd en zendtijd aan al die verschillende partijen? Ik lees dat de Kiesraad voor de aanstaande verkiezingen de namen registreerde van zeventig mogelijk deelnemende partijen. Hoe fijn zou het zijn als ze allemaal vóór de verkiezingen al coalities sloten, en dan als grote blokken campagne voeren, zoals PvdA en GroenLinks nu eindelijk doen.

Mopper mopper mopper. Het is weekend, Bas, tijd voor leuke dingen! Daarom positief geëindigd met de aankondiging dat SBS6 in oktober komt met het zonnig klinkende GoedNieuws Vandaag. Over positieve actualiteiten, die in het reguliere nieuws zo vaak het onderspit delven. Samen met twintig experts - zoals de Geschiedenisdocent van het Jaar 2022 en de hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Verzorgenden - gaat het programma focussen op dingen als 'doorbraken op medisch vlak, duurzame vredesonderhandelingen, een inzamelingsactie voor een buurtbewoner. Alles kan voorbijkomen, van lokaal tot wereldschaal'.

Gek, dat het dapper klinkt, een redactie die wil zoeken naar positieve tendensen. Die niet wil meehuilen met de herten, uh de wolven in de bos.

Ik maak meteen ook een mapje 'Joechei' in mijn computer aan. 

<<<Erwin Olaf                                                                                                             Biohacking>>>