Breaking: Knevel gaat vreemd!

10-08-2016

Je moet deze dagen van goeden huize komen om mensen weg te trekken van NPO1, waar de Olympische Spelen met al hun ups en downs de kijkcijfers domineren. Maar Gods wegen zijn ondoorgrondelijk: gisteravond zag ik zonder te zappen en met veel plezier het eerste deel van 'In de ban van de paus', een vierdelige EO-serie over het succes van paus Franciscus, gemaakt door Andries Knevel. Een klein persoonlijk wonder, want ik heb vaak moeite met deze tv-maker. Een allergie voor al die evangelische vreugde, vermoed ik (als ex-vrijgemaakte).

Maar: nu zit Knevel in het supportersvak van het andere team. Hij is gefascineerd door Franciscus. "Verbazingwekkend: een protestant die een programma maakt over de paus, tot voor kort toch de antichrist voor de EO-achterban", was het cynische commentaar van de - als het om Rome gaat -onvermijdelijke Antoine Bodar.

Priester Bodar houdt niet van de paus, en duidelijk werd waarom: tot voor kort was het altijd Bodars taak om de rooms-katholieke kerk te verkopen aan de Nederlanders, maar nu klaart de paus die mediaklus potverdorie zelf! Katholiek zijn is weer salonfähig en Bodar staat buitenspel, met al z'n intellectuele redenaties. Want gewoon aardig zijn naar de mensen toe, ze aanraken, knuffelen: de paus bewijst dat dat ook werkt.
Bodar is meer van afstand houden. Zelfs Franciscus' keuze voor eenvoudige autootjes irriteert hem mateloos. 'Je kunt ook best nederig zijn in een wat grotere automobiel', klonk het bits.

Heerlijk. En dat was ook het interview met de franciscaner monnik Loek Bosch, in Assisi. Hij leerde ons dat Sint Franciscus - het grote voorbeeld van de paus - maar 'een schamel mens met flaporen' was. "Daar, achter die stadspoort heeft hij lopen slempen met zijn vrienden." Want Franciscus werd pas een heilige boontje na een ontmoeting met een melaatse, voor wie hij van zijn paard afstapte en in wiens ogen hij God vond.

Zo stapte Paus Franciscus voor alle camera's van de wereld uit zijn pausmobiel om Vinicio Riva te omhelzen, een vanwege een huidaandoening afstotelijke man. De parallel is nogal duidelijk en opgelegd: van mij had Andries Knevel mogen uitzoeken hoe toevallig deze ontmoeting was.
Tegelijkertijd: wat maakt het eigenlijk uit. De paus moet zijn schaapjes bij de kerk houden en het doel heiligt de middelen. De geteisterde Vinicio Riva zit er in ieder geval niet mee: de mensen in zijn buurt schudden hem tegenwoordig onbevreesd de hand. 'Als de paus hem durft aanraken, dan wij ook.'

Ik ben benieuwd: is Andries Knevel aan het eind van aflevering 4 bekeerd? Hij ging gisteren al heel ver in zijn enthousiasme, door te zeggen dat dankzij de nieuwe paus vrijwel niemand de katholieke kerk meer in verband lijkt te brengen met corruptie en seksueel misbruik. Hij sprak denk ik voor zichzelf.

'In de ban van de paus': check die titel. Broeder Andries, waar gaat dat henen?

<<<nieuwer                                                                             eerder>>>