De prettige media-incest van Linda de Mol

29-08-2018

Is het onbeschaamd van Linda de Mol? Nou en of. Je eigen neef uitnodigen als gast in je veelbekeken avondvullende talkshow, hem op de bank zetten naast de minister van binnenlandse zaken en hem vervolgens de meeste aandacht geven: niet iedereen zou het durven. Komt ze ermee weg? Ja, dat ook. Zo ongekunsteld als Linda de Mol de koetjes en de kalfjes laat eten uit haar hand: het is absoluut professioneel.


'Linda's Zomerweek' is een eenzame formule tussen de gewone tienminutengesprekjes met bekendere Nederlanders in de reguliere talkshows en de meer dan drie uur durende interviews in het zwaarwichtige 'Zomergasten'. Met maandag in de eerste aflevering als gasten dus Johnny de Mol en Kajsa Ollongren, en dinsdag schaatsheld Kjeld Nuis en actrice en theatermaakster Ilse Warringa, oftewel Juf Ank.

Waar in praatprogramma's 'bankhangen' vaak contraproductief werkt en ik de gesprekspartners liever actief aan een tafel zie zitten, is het bij Linda de Mol uitstekend wegzakken in de kussens voor zo'n kleine anderhalf uur gezelligheid. Let wel, dit is de netto gesprekstijd: wie de talkshows op tv bekijkt moet tussendoor een flinke berg reclame verstouwen. Het is zeer aan te bevelen de uitzendingen terug te kijken via NLziet, zodat je die boodschappen kunt skippen. De gesprekken zijn van tevoren opgenomen, dus het gevoel van 'erbij zijn als het echt gebeurt' - zoals bijvoorbeeld bij 'Zomergasten' - ontbreekt sowieso toch al.

Waar 'Linda's Zomerweek' wel mee scoort is dat er zo'n vertrouwelijke sfeer ontstaat, dat De Mol probleemloos antwoord krijgt op de intiemste vragen. Zo weten we nu hoe de bevallingen waren van de vrouw van onze vice-premier en van Ollongren zelf: zwaar en zwaarder. Dat de gemakkelijk overtroefde Ilse Warringa 's nachts kan liggen knarsen van 'dát had ik moeten zeggen'. Hoe Kjeld Nuis wel wat meer begrip had kunnen tonen voor zijn homoseksuele broer.

Wat betreft de familie De Mol zelf kun je je gaandeweg afvragen: wat weten we eigenlijk nog niet van deze mensen? De diepste zielenroerselen van De Mol sr. werden door John Ewbank en Marco Borsato verwerkt tot een moderne smartlap die iedereen mag horen, de ex-vriendinnen van Johnny passeerden nog eens ongegeneerd de revue en Linda vroeg haar neef op tv: 'Had je liever gehad dat onze familie niet zo rijk was?'. Waarop hij dan eerlijk antwoordt : 'Oh nee hoor'.

Linda zit er niet mee haar mutsige kant te laten zien. Zo kon ze zich niet voorstellen dat Kajsa Ollongren geen last heeft van onzekerheden, waarin ze zelf blijkbaar grossiert. Maar met evenveel interesse doet ze dan ook weer navraag naar de juridische perikelen die onze vice-premier heeft met het Forum voor Democratie. Even later worden dan weer ervaringen over de liefde en het ouderschap uitgewisseld. Het lijkt wel alsof je in een huiskamer zit tijdens een verjaardagsvisite.

Natuurlijk: veel van het besprokene kan je best missen en je kunt terecht brommen dat je wel wat beters hebt te doen. Maar je kunt ook een ongecompliceerde tv-avond beleven, en een paar aardige mensen ontmoeten. Alhoewel: woensdag ploft Johan Derksen op de bank, naast Sophie Hilbrand. Dat klinkt als de pittigste uitzending tot nu toe.    

 <<<gewurm en gemier                                                         Hollandse Zaken>>>