Een prettig soort suikerziekte

14-09-2016

Terwijl hele volksstammen op deze aardkloot elkaar naar het leven staan, hoestende presidentkandidates zich tegenstribbelend laten afvoeren en woonwijken worden geteisterd door 'het tuig van de richel', zijn er gelukkig ook tv-programma's die van een andere planeet lijken te komen. Een planeet waar maar een ding belangrijk is, namelijk dat je taart goed gaart. En dat is geen sine cure, zoals acteur Edo Brunner mijmerde: "Je mengt meel, eieren enzovoort. De ene keer krijg je vloeibaar beslag, de andere keer wordt het een klont. Maar uiteindelijk komt er een taart uit. Ik vind het tovenarij."

Oftewel: het wedstrijdprogramma 'Heel Holland Bakt' is weer gestart, met meteen torenhoge kijkcijfers. Afgelopen zondag keken 2,5 miljoen mensen en dat waren er meer dan er op Studio Sport afstemden.
Alsof dit getal de honger naar succes nog niet afdoende stilt, krijgen we van Omroep Max op woensdagavond ook een nabeschouwing voorgeschoteld. "Want wat die voetbalprogramma's kunnen, kunnen wij ook hoor", aldus presentator André van Duin. Nou en of. En beter. In de vrolijke aftershow 'Smaakt naar meer' schuiven drie (ge)bakfans bij André aan - waaronder afgelopen woensdag die Edo Brunner - en barst het vrolijke commentaar los op de kandidaten, de jury en het bakwerk. De bloopers, de zenuwen en het geklungel, het komt allemaal ongezouten in beeld. Dit napraten is nog leuker dan 'Heel Holland Bakt' zelf.

Kijkend naar de gestreste kandidaten vraag je je af wat hen bezielt om mee te doen. Al die spanning over oventemperaturen, verbrande suiker en inzakkend deeg. Het kan niet goed zijn voor de bloeddruk. En dan dat lekkers zelf: jurylid Janny van der Heijden meldde vorig jaar drie kilo te zijn aangekomen, alleen vanwege het proeven tijdens de opnames. Wat zou er trouwens in de Nederlandse woonkamers gebeuren tijdens het kijken? Hoeveel koektrommels worden er aangesproken bij het zien van al dat suikerwerk? Ik zou het wel eens in een grafiek willen zien. Of in een taartpuntdiagram ja.

Maar misschien moet dit gewoon allemaal niet worden onderzocht. Want lachen is gezond en dat weegt misschien wel zwaarder.

<<<nieuwer                                                                              eerder>>>