De kool, de geit en het geschipper.

16-09-2016

"Ik kan de Marokkaanse Ebru Umar worden, maar daar heb ik geen trek in. Ik ben genuanceerder." Tv-presentator Ajouad El Miloudi ('Willem Wever', 'Puberruil', 'De Keuringsdienst van Waarde') is bijna dertig en op zoek naar zichzelf in 'Ajouad: kaaskop of mocro?'
Een fascinerende serie over een succesvolle allemansvriend. Amsterdammer Ajouad beseft dat hij zich vaak laat leiden door wat 'de' Neder-Marokkaanse gemeenschap wel of niet vindt. Tegelijkertijd weigert hij in talkshows mee te praten over integratie of moslimzaken omdat hij niet als 'de Marokkaan' wil worden gezien. Hij vraagt zich nu af waarom eigenlijk niet. Hoe zit het met zijn dubbele identiteit?

Ajouad voert boeiende gesprekken met mede-Marokkanen die ieder op hun eigen manier in twee werelden leven. Hij is keer op keer verrast. Gisterenavond ging deel 3 over opvoeding en keuzes maken, maar in deel 1 sprak hij ook al met zijn eigen vader, over liefde en gevoelens. Voor het eerst durfde Ajouad zijn pa te vragen hoe deze zou reageren op een Nederlandse vriendin. Omar El Mihoudi - ooit fabrieksarbeider, nu leraar en vertaler - zei: "Ik zou twee bossen bloemen kopen, een voor jou en een voor haar." Ajouad wist niet wat hij hoorde, hij schatte zijn vader veel traditioneler in.

Marokkaanse vaders spelen vaak een sleutelrol. Neem de hangjongeren, die andere kinderen uitlachen die braaf naar school gaan. Zowel chirurg Abdelali Bentohami (38) als Ajouad prijzen zich gelukkig dat hun vaders hen verboden op straat rond te lummelen. Maar in een cultuur waarin een stoer imago belangrijk is, is de groepsdruk soms zwaar. Zelfs de stoere kickbokser Mousid Akhamrane gebruikte smoezen als 'mijn moeder is ziek' om 's avonds maar niet te hoeven chillen op straat. Alle nu succesvolle Neder-Marokkanen hebben vriendjes zien ondergaan in de mocromaffia. Een duidelijker zero-tolerance advies over hanggroepen heb ik de laatste tijd niet gehoord.

Ontroerend was het gesprek met vader Farid Bouamran: zijn 17-jarige zoon Achraf radicaliseerde en stierf in Syrië. Farid bewaart een ongewassen T-shirt van zijn jongen. 'Dat ruikt voor mij als parfum'. Hij huilde omdat hij gefaald had als vader, die zijn zoon wél begeleidde naar school, sport en zwemmen, maar niet naar de moskee waar Achraf is geronseld. Farid ging zelf nooit naar die moskee. "Dus ik had geen recht hem iets te vertellen over de islam."

Ajouad zelf werd emotioneel toen de conservatieve cabaretier Salaheddine Benchikhi harde kritiek leverde op zijn deelname aan een spelshow met Paul de Leeuw: "Het ging je wel goed af om blank te doen zeg, Ali B. kan nog wat van je leren." Ajouad haakte verward af: "Je maakt een soort poppenkastgozer van me, een nep-Marokkaan."

Gelukkig voor Ajouad eindigt iedere aflevering op de bank bij psychologe Najat Rabbae, die hem helpt zijn identiteit te omschrijven. Volgende week trekt hij in de laatste aflevering een conclusie, heeft Ajouad aangekondigd. Ik verwacht geen drastische keuze.

<<<nieuwer                                                                                   eerder>>>