Geen journalistennieuws.

26-09-2016

Zo rustig als anderen 's zondags op een kerkbank plaatsnemen, zo braaf zaten de vijf gasten van Rick Nieman gisterenochtend met gevouwen handen op de bank van praatprogramma 'WNL op Zondag'. WNL stond in 2009 voor Wakker Nederland, maar inmiddels is dat Wij Nederland geworden. Een omroep die op internet zegt 'op nuchtere en herkenbare wijze journalistiek te bedrijven, nieuwsgierig, zonder vooroordeel en altijd met een goed humeur! Geen journalistennieuws, maar programma's over gewone, ondernemende mensen'.


Waarschijnlijk moet deze tekst worden bijgewerkt. Want die gewone mensen bij Rick Nieman waren gisterenochtend onder anderen minister van financiën Dijsselbloem, neurobioloog Dick Swaab en theaterondernemer Albert Verlinde. En wat is geen journalistennieuws? Geen idee. De omroep wil met dit live-programma in ieder geval wel zelf graag de pers halen. Al tijdens het kijken stroomden de WNL-persberichten binnen in mijn mailbox. Ping! 'Dijsselbloem niet de opvolger van Zalm'. Ping! 'Dijsselbloem wil salarissen topbestuurders staatsdeelnemingen niet aanpakken.'

Dit klinkt alsof Nieman de minister eens even flink aan de tand heeft gevoeld. Maar Dijsselbloem had echt geen deodorant nodig om fris uit de strijd te komen. Wanneer er een kritische vraag kwam, pareerde hij die rustig glimlachend en soms met een ongeduldig, laag knorretje in zijn stem. Zo van 'tja, soms is het nu eenmaal zo, wat doe je eraan?'. Bijvoorbeeld: 'Heus, ik ben tegen excessieve beloningen en vóór de balkenendenorm, maar die 450.000 euro voor Roger van Boxtel bij staatsbedrijf NS? Dat kost een goede man nu eenmaal.'

Het is kortom rustig opstarten met 'WNL op Zondag'. De pittigste uitspraak kwam van wetenschapper Dick Swaab, over het feit dat er 350 miljoen Amerikanen zijn maar nu uiteindelijk alleen Hillary Clinton of Donald Trump president kunnen worden. "Ik zou zeggen: allebei een schop geven en opnieuw beginnen", grinnikte Swaab. Maar dat was waarschijnlijk te gewoon voor een persbericht.

Een paar uur later schoof in 'Buitenhof' een verontruste Griekenland-correspondente Ingeborg Beugel aan. Voor de opiniebladen De Groene Amsterdammer en het Belgische Knack heeft zij de afgelopen vijf maanden vele Griekse vluchtelingenkampen bezocht. 'Dantes Hel', zoals ze het omschrijft. Ze vertelde interviewer Pieter-Jan Hagens hoe veel vluchtelingen bivakkeren in vervallen industriële complexen. Dat zou maar tijdelijk zijn, maar de mensen slapen er nu al maanden op en onder asbest. Of leven in oude leerlooierijen waar het water is vergiftigd.

Ingeborg schuwde de forse uitspraken niet. Ze vergeleek het kamp Moira op Lesbos met Auschwitz. Ze zei dat de VN, Europa, Nederland en wij burgers allemaal medeplichtig zijn aan het schenden van mensenrechten en martelen van oorlogsslachtoffers. "Wie niets doet is medeschuldig aan wat daar gebeurt."
Pieter-Jan Hagens had haast, keek haar strak aan en zei: "Dank je wel, Ingeborg Beugel." En ze kon weer gaan.

Een journalist die een journalist interviewt. Is dat dan misschien dat ongewenste 'journalistennieuws' van WNL? Op deze koele manier is daar inderdaad ook niets aan.

<<<nieuwer                                                                                    eerder>>>