En de wereld praat door

11-11-2016

Zo zitten onze deskundigen maandenlang in al die praatprogramma's precies te weten waarom Trump het niet kan redden. En zo zien we ze nu aan dezelfde tafels met even serieuze hoofden uitleggen waarom hij wel moest winnen.
De sfeer bij 'DWDD' en 'Pauw' is inmiddels een stuk minder ontspannen als het gaat over die 'malle' Trump. De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen maakt iedereen onzeker: zitten er in Nederland ook zoveel Trump-achtige kiezers? En waar dan?

Nou, in ieder geval niet in die talkshows. Behalve Wilders in het journaal, en oh ja bokser Regilio Tuur in SBS Shownieuws, zagen we geen enkele coryfee enthousiast reageren op Trumps verkiezing.

Democratie of geen democratie: Trump had niet mogen winnen. In feite ook een soort gesundes Volksempfinden.

Ook voor de kijkers van 'NOS Jeugdjournaal' is er geen ontsnappen aan. De aflevering woensdagavond werd vrijwel geheel gevuld met fronsende wereldburgertjes. De eigen verslaggever Joris Marseille stond midden in New York, dus midden in Clinton-land. 'Je ziet het, iedereen loopt verbaasd over straat', zei hij, terwijl achter hem mensen gewoon rustig overstaken bij zebrapaden. Maar goed: ik geloof best dat de stemming in New York woensdagochtend net zo verdoofd was als aan menige Nederlandse ontbijttafel.
Ernstiger was dat deze verslaggever na het totale echec van de prognoses toch durfde te vertellen: "Als kinderen hadden mogen stemmen, dan had Clinton gewonnen, dat is onderzocht."
Leerlingen van een New Yorkse privéschool voor progressief onderwijs (LREI) gaven op volwassen toon antwoord op vragen over Trump. Een meisje wees de NSB'ers in haar familie aan: "Ik heb een oom en tante die op hem hebben gestemd. En waarschijnlijk ook twee neven".

'NOS Jeugdjournaal' heeft onderzocht dat negentig procent van onze Nederlandse kinderen ook liever Clinton had gehad. Op basisschool De Kieviet in Maartensdijk werden groepachters ondervraagd en zij deden niet onder voor menige volwassen praatshowgast. Zoals Fran: "De kandidaten waren allebei niet honderd procent, maar ik vond Clinton wel de beste." De kleine Isaurah over of Trump een goede president zal worden:"Ja, een klein beetje. Ik denk dat hij wel goed voor ze gaat zorgen en dat hij goede banen brengt en goede lonen."
Dan de heftige hamvraag aan deze kinderen van 11: maak je je zorgen? Alexander klonk rustig: "Nou niet echt, want wij leven niet in Amerika." Yekuno keek wel zorgelijk: "Het lot van het grootste en belangrijkste land van de wereld ligt in zijn handen."

De tijd van spelen is jong voorbij tegenwoordig. Maar ik was allang bij dat niet werd vooruitgeblikt op de aangekondigde demonstraties bij de Sinterklaasinhuldiging, zaterdag in Maassluis.
Wel gek dat dit jeugdprogramma niet stilstond bij de tienjarige Barron Trump, die knikkebollend tussen zijn triomferende ouders op het podium stond, midden in de verkiezingsnacht. Op de programmasite werd dit enigszins goedgemaakt en meldde de redactie dat een toepasselijke hashtag was gevonden: #MakeAmericaSleepAgain.

<<<later                                                                                                                        eerder>>>