Grijs autootje, hypotheek, 3 x naar Ikea: de gemiddelde Nederlander

28-02-2021

Terwijl de doorsnee tv-kijker zaterdag afstemde op Wie is mol? was op NPO3 een veel originelere speurtocht gaande: Op zoek naar de gemiddelde Nederlander. Een humorvolle queeste, met een onweerlegbare uitkomst: statistisch gezien is Frank Jansen (35) uit Wijchen de aller gewoonste, minst afwijkende Nederlander. Staande voor zijn rijtjeshuis werd Jansen met zijn titel gefeliciteerd door een dweilorkest, dat Una paloma blanca speelde.

Programmamaker Albert Klein Haneveld - een bovengemiddeld vrolijke man - liet zich inspireren door de dikke rapporten van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS bestaat sinds 1899 en heeft honderden miljoenen guldens en euro's besteed aan het vastleggen van de Nederlandse identiteit. Maar nog nooit had iemand de moeite genomen om op basis van al die gegevens de perfecte gemiddelde Nederlander op te sporen, besefte Klein Haneveld.

Samen met meedenkend cameravrouw Marjolijn Heijnen gaat hij op zoek. Eerst wat ongecoördineerd, maar uiteindelijk stelt hij een afvinklijst met honderd kernmerken samen. En wijst een data-expert hem de weg naar Wijchen.

Had u de titel ook kunnen krijgen? Hier een paar kenmerken van dée gemiddelde Nederlander. Die is tussen 30 en 50 jaar oud, rookt niet, drinkt wel en rijdt een bescheiden, tweedehands auto, kleur grijs (Nederland telt drie miljoen grijze auto's!). Hiermee wordt 3,1 keer per jaar naar Ikea gereden, om spullen te halen voor de gehypothekeerde koopwoning waar hij/zij met kinderen, partner en een huisdier woont. Per persoon 1,3 fiets in het schuurtje. Vaak is de Ikea-aanschaf een Pax-kledingkast, voor het opbergen van 5,4 spijkerbroeken per persoon, die na vier dagen dragen in de was gaan. Tenminste: jongeren gooien hun jeans al na drie dagen in de machine, ouderen lopen er zes dagen in.

Ja, echt alles is door het CBS onderzocht. Ook qua onze eetlust: we verorberen in ons leven 490 kippen, 27 varkens, 3 koeien en 2,5 lammetje. In de boodschappentas zitten haast altijd wel en pak melk en een komkommer. Rond Pasen eten we 47 paaseitjes. En o ja, tip voor de veelbesproken kookrubriek in deze krant: we eten zes dagen per week vlees, koken met maximaal vijf ingrediënten en nemen daarvoor 28 minuten tijd.

Google is inmiddels trouwens een exactere bron dan het CBS om te weten waar de Nederlander in zijn koppie mee bezig is. Klein Haneveld checkte welke drie hoe-vragen de afgelopen tijd het vaakst werden ingetikt. Zet u schrap, 1: Rico Badr hoe laat, 2: hoe lang duurt corona, 3: hoe laat Rico Badr. Verrassend ja, en ook wel geruststellend, dat dat de grootste zorgen in het land zijn.

Op zoek naar de gemiddelde Nederlander is een cijferfeest. Waarbij cameravrouw Heijnen zich op een gegeven moment afvroeg of iemand wel wil horen dat hij een gemiddelde Nederlander is. "Echt sexy klinkt het niet, eerder wat gênant." Klein Haneveld ervoer ook wel iets van een zesjes-cultuur: als gemiddelde Nederlander ben je nergens bijzonder in. Maar om je nou te schamen, als je gewoon gewoon bent?

Hoe winnaar Jansen dit ervaart kwam niet aan de orde. Maar zoals hij stond te swingen op de klanken van het dweilorkest, leek hij het allemaal prima te vinden. 

De gemiddelde Nederlander waardeert het leven immers met een 7,8. 

<<<Hoekstra bij Jinek                                               Lijsttrekkers op tournee>>>