Haar imago kan Heleen van Royen gewoon niks schelen

08-06-2018

Na de documentaire over haar dementerende moeder ging haar imago sky high. Met de verschijning van haar seksdagboek stort het nu wellicht weer helemaal in. Het intrigerende? Het kan Heleen van Royen niets schelen. Zij doet wat ze moet doen van haar creatieve ik.

Verfrissend. En een van de hoogtepunten van deze tv-week: kunstenares Heleen van Royen bij Eva Jinek. Twee zelfbewuste vrouwen in gesprek over een alledaags onderwerp waarvan weinigen de statistieken bijhouden: de liefdesdaad binnen de relatie. Van Royen kreeg de inspiratie om een jaar lang wel een logboek bij te houden. Het wanneer, waar en hoe tussen haar en haar vriend is nu voor iedereen inzichtelijk.

Jinek zei eerlijk dat ze zelf niet moest denken aan zo veel openheid, en wilde ook geen stukje voorlezen uit het boek. Met een flauwe smoes: 'Mijn ouders kijken mee'. Van Royen zei eerlijk niet te begrijpen waarom het taboe op de vrouwelijke lustbeleving nog altijd bestaat, maar wilde ook geen stukje voorlezen.

Slim. Wat je in een boek goed gedoseerd en goed getimed kunt beschrijven, klinkt losgerukt uit die context al snel goedkoop. En dit is echt een boek dat je rustig moet uitlezen om de bedoeling te voelen. Ik ben al halverwege.

Een dag later drie ongefilterde types aan Jineks tafel: de mannen van Voetbal Inside. Over hen is eveneens een niets verhullend boek verschenen: Inside. Met zulke intieme details over de wereld achter de schermen dat René van der Gijp zich afvroeg of die echt wel naar buiten moeten. Zoals over kleedkamerrituelen. En de inhoud van woedende e-mails van RTL-bazen.

Want Gijp, Derksen en Genee sparen als het moet zelfs hun werkgever niet. Oprechtheid voor alles. Derksen legde uit waarom: hij komt iedere keer helemaal uit Drenthe en wil na 'dat klere eind' in Hilversum niet z'n mond gaan zitten houden. "Wij zijn het enige programma met geestelijk volledig onafhankelijke mensen." Veel collega's omschreef hij als 'volwassenen die zich gedragen als kleuters'. Zo.

Het is wel precies wat ik dacht bij het programma van hockeysters Naomi van As (34) en Ellen Hoog (32). Hele mevrouwen, maar in '24 uur Mandekking' (RTL) zijn het giebelende pubers. Het concept is dat ze een etmaal optrekken met een bekende man, om hem beter te leren kennen. Weinig origineel, na '24 uur met...' of 'Chantal blijft slapen'. Maar deze week was Johnny de Mol aan de beurt en ik was toch benieuwd: dit voormalige feestbeest is geregeld in het nieuws vanwege zijn projecten voor vluchtelingen op Lesbos.

Helaas: dit aspect kwam totaal niet aan bod. De bedoeling was blijkbaar om simpelweg dom amusement te maken. Dus werd er bier gedronken, maakte Johnny een slaatje, liet hij zich in een trouwjurk hijsen, dronk nog maar een biertje.

Even dacht ik daar komt het, toen de Mol aanstipte het theater in te willen met een serieuze stelling. Die luidt: wanneer jij het zo goed hebt dat je best iets goeds kunt doen voor een ander maar je laat dat na, dan ben je eigenlijk een lul. Maar de meisjes reageerden er gewoon niet op. Wilden liever weten of Johnny ooit veel drugs gebruikte.

Op een bepaalde manier is dit natuurlijk ook allemaal zeer onthullend. Maar ik duik weer in m'n boek.

<<<smartphones                                                                 de uitvaart van tan>>>