Heb ik me hiervoor al die jaren naar de universiteit gesleept?

06-06-2018

Soms klinkt naast me op de bank een diepe zucht, als ik vanwege deze rubriek de afstandsbediening weer eens domineer. Maar voor het RTL5-programma 'Voor de rechter' mag ik hem desnoods 's nachts wakker maken. Ik snap helemaal waarom: het is verslavend om mee te mogen kijken hoe mensen zichzelf verdedigen wanneer ze voor de rechter staan. En hoe ze zich vaak nog veel verder in de nesten werken, met onzinargumenten of glasharde leugens.

'Voor de rechter' is een simpel concept. In allerlei rechtbanken in het land filmt de camera de behandeling van uiteenlopende kwesties. Van stalken, mishandeling en wapenbezit tot verkeersboetes, fietsendiefstal en ander 'kleiner grut'. Zo kan het gebeuren dat een team van juristen zich moet afvragen of een hond slechts een plasje deed of toch echt illegaal heeft zitten poepen. Je hoort zo'n rechter dan wel eens denken: heb ik me hiervoor al die jaren naar de universiteit gesleept?

Het is niet altijd de fine fleur van Nederland die voorbijtrekt in de rechtszalen. Zo was daar onlangs die werkelijk onsympathieke rijschoolhouder. Hij had veel te hard gereden en werd nu bedreigd met een rijontzegging. In plaats van tactisch te opereren, ging de instructeur er met gestrekt been in. Hij schamperde dat de officier van justitie veel te jong was om iets zinnigs te kunnen zeggen. Waarom hij te hard had gereden? "Als iemand je opjaagt, dan geef je gewoon gas, klaar. Autorijden is emotie", aldus het 'verweer' van de man. Ik hoop dat zijn branche-organisatie heeft meegekeken: iemand met zo'n mentaliteit zou ik onmiddellijk uit de lesauto halen.

Mijn sympathie voor de rechterlijke macht is absoluut gegroeid sinds 'Voor de rechter'. Door alle ophef over bijvoorbeeld de Holleeder-zaak zou je kunnen denken dat het allemaal super spannend is, daar tegenover Vrouwe Justitia. Maar deze serie geeft een realistischer beeld van de dagelijkse kost: een sloeber die een fiets steelt voor een tientje, een puber die straalbezopen vernielingen aanricht, een onvoorzichtige man die met een veel te zware aanhanger een ernstig ongeluk veroorzaakt, een uitgebuite Pool die zijn baas te lijf gaat.

Bijna glamoureus was de aflevering met de zelfbenoemde 'Holleeder met een kleurtje', een vlogger ('ik ben een BN'er die het nooit is geworden') met enorme relatieproblemen. Per saldo zagen we een totaal gefrustreerde man die zich niet kon inhouden voor de rechter en steeds bozer werd. Zijn advocate had het al opgegeven, zat druk in haar paperassen te bladeren met een lichaamsuitdrukking van 'haal me hier weg'. De rechter probeerde de man te kalmeren. Maar ook dat frustreerde hem: "Ik vind het niet prettig dat u zo rustig blijft terwijl ik hier loop te lijden."

Meestal zijn het trouwens mannen in het beklaagdenbankje. Ik vrees dat dit geen opzet van de redactie is, maar wat mij betreft laten wij vrouwen deze emancipatoire inhaalslag achterwege.

Qua de volgende aflevering is het ook weer een mannelijke aangeklaagde waar ik naar uitkijk: in een vooruitblik zag ik een jongen aan de rechter vertellen dat hij zelf ook niet begrijpt hoe die cocaïnesporen in zijn speeksel zijn gekomen. Wat kun je toch een pech hebben in het leven. 

 <<<The Roast of Humberto                                                                    MH17>>>