'Hotel Romantiek' stoft de puber af die in iedere 60-jarige zit

11-09-2017

"Wat zit je toch te grinniken?", zegt-ie. Terwijl via het reguliere televisietoestel het voetbal de huiskamer binnenrolt, bekijk ik op mijn laptop-met-koptelefoon de eerste afleveringen van 'Hotel Romantiek' (zondags bij KRO-NCRV). En er komen de hele tijd vrolijke geluiden uit me: wat is dit toch een onbekommerd en lief gemaakt ontmoetingsprogramma. Ik vermijd bewust het woord 'datingshow'. Want daarbij krijgt u misschien al een beeld binnen terwijl 'Hotel Romantiek' nergens op lijkt. En in dit geval is dat een groot compliment.

Men neme vierentwintig allenige mannen en vrouwen tussen de 62 en de 79 jaar, met ieder hun eigen verhaal qua scheidingen, overleden partners, ziektes en ander familieleed. Breng deze mensen samen in een idyllisch ogend kuurhotel in Zwitserland. En onderwerp ze aan opdrachten om elkaar beter te leren kennen. Toegegeven, dit klinkt nog niet echt verrassend. Maar er is een geheim ingrediënt: de vijf jonge begeleiders. Hun vrolijkheid en doortastendheid maakt het voor deze oudere gelukszoekers heel eenvoudig om de eerste stap te zetten. Let the flirt begin, waarom zouden we tijd verliezen?

Die vijf cupido's zijn de hoogzwangere presentatrice Marlijn Weerdenburg en de vier mannen van 'Streetlab', Daan, Jasper, Stijn en Tim. Die gasten van die botox-lippen, ja daar heb je ze alweer. Deze goed op elkaar ingespeelde jeugdvrienden stellen zich met onderkoelde humor helemaal in dienst van het programmaconcept. Denk aan het entertainment-team in zo'n all-inclusive vakantiepark: de mannen zijn hyperactief, behulpzaam, grappig, campy, maar ze stelen niet de show. Hun taak is de seniore singles op elkaar verliefd te laten worden. Binnen tien dagen liefst.

Want zo recht voor zijn raap gaat het eraan toe: geen kans wordt gemist om de kat op het spek te binden. Wie wil er samen met wie in de stoeltjeslift? Hou elkaar maar lekker vast. Wie wil er met wie in dat kleine sleetje? Schuif maar tegen elkaar aan. Met wie zou je wel een nacht in een romantisch hutje willen doorbrengen? Geef je top 5 maar door. Zo peddelden meteen al de eerste avond de positivo Rieks en de kokette Anke in een liefdesbootje - in de vorm van een zwaan - naar hun privé-chaletje. Oh la la.


Herinnert u zich de opwinding nog van uw eerste schoolreisje of brugklaskamp? Ik moet bij 'Hotel Romantiek' steeds terugdenken aan die uitgelaten sfeer. Weg van huis, weg van je omgeving, leve de vrijheid, alles is nieuw, alles is mogelijk. Zoals iedere dag verliefd worden op een ander.
Dit programma stoft de puber af die nog steeds in iedere zestigplusser zit.
"Ik heb deze week al meer gelachen dan het hele afgelopen jaar", zei een van de lieve deelneemsters. Ook Jos Jan - 'ik was altijd een player' - voelt het bloed weer stromen: "Vrouwen zijn het leukste speelgoed dat er is!"

Maar Jos Jan zal zijn best moeten doen om een poppetje te scoren. Neem de pittige Heleen, die op aanraden van haar dochter al eens op Tinder heeft rondgekeken. En precies weet wat je moet doen als een man niet leuk genoeg is: swipe to the left. Zou ze hier ook alle mannen wegschuiven? Kom op cupido's, doe je best. Romantiek kent geen einddatum.

                                                                                                   eerder>>>