Hunted: het moderne verstoppertje voelt al gedateerd

24-10-2018

'Hunted': ik heb er weer de halve nacht over liggen fantaseren. Wat zou ik doen om drie wekenlang onder de radar te blijven? Zou het mij lukken om 500 uur door Nederland te reizen - de kandidaten mogen nooit meer dan twee nachten op dezelfde plek blijven - en uit de handen van de hunters te blijven, ondanks het digitale web dat ons in de greep heeft? En ongezien door de overal aanwezige camera's? Het derde Hunted-seizoen is maandag begonnen, maar of het weer net zo spannend wordt als de afgelopen jaren is de vraag.

Sowieso is het moeilijk om veel vertrouwen te hebben in de nieuwe kandidaten. Ongetwijfeld opgefokt door het redactieteam straalden ze vooraf een en al zelfverzekerdheid uit. Natuurlijk zouden ze onzichtbaar blijven. Zeker Debbie en Iris wisten het zeker: de winnaars dit jaar zijn vrouwelijk, en wel dit stel.

Maar al na één onverwachte move van de programmaleiding - iedereen dacht een eigen startplek te kunnen kiezen, maar de twaalf kandidaten werden vroegtijdig van huis gehaald en gezamenlijk gedropt - rende iedereen als een kip zonder kop de wereld in. Ons zelfverzekerde stel verloor daarbij meteen een belangrijke sleutel. En de teamspirit. "Ik maak je af!", klonk het.

Ook IT'er Rob kwam niet erg snugger over. Hij liftte naar Breda, een stad vergeven van de surveillancecamera's. Midden in deze wereld vol ogen klapte hij z'n laptop open om - weliswaar offline - de kaart van Nederland te kunnen bestuderen. Maar zijn app werkte niet goed en Rob vreesde toch online te moeten gaan. Hoe anders kon hij zich oriënteren? Aan een papieren landkaart had hij blijkbaar nooit gedacht bij zijn voorbereiding. Of was er geen ruimte in zijn grote rugzak?

Want oh, wat hebben de kandidaten veel bagage zich. Wat zit daar allemaal in? We zagen het helaas niet. Hoe team Ravi en Nick de nachten denkt door te brengen is wel duidelijk: de mannen rennen rond met van die twee-seconden-werptentjes in de hand. Een in camouflage-uitvoering, de ander knalblauw. Niet erg opopvallend nee. "Ik was te laat met inkopen doen, er waren alleen roze en blauwe", zei Nick. "Stom, want jouw tentje zien ze natuurlijk nooit". Uhm, wel dus wanneer je zoals deze vrienden de tentjes gewoon naast elkaar opzet.

'Hunted' moet het gaandeweg meer hebben van de humor dan van de verrassing. De grote verbazing over 'oh mijn hemel, wat zijn we tegenwoordig gemakkelijk traceerbaar' is aan het wegebben. Hoe snel was bijvoorbeeld niet de verdachte van de moord op Nicky Verstappen - gelukkig - gevonden, toen zijn identiteit uiteindelijk duidelijk was. En hoe terecht vinden we het niet dat onze opsporingsdiensten in staat zijn plannenmakende terreurverdachten van hun bed te lichten. Nog even, en stiekem bestaat niet meer.

Mijd trouwens Overasselt als je opgejaagd wordt, want daar ben je zo de sjaak. Iris en Debbie hadden er een vriendin naar de geldautomaat gestuurd, een carnavalsmasker op om onherkenbaar te blijven. Toen de rechercheurs een foto van deze gemaskerde, doch duidelijk blonde vrouw toonden bij de plaatselijke bakker, met de vraag of iemand haar herkende klonk het in koor: 'Och ja, dat is onze Jetje Derks'. 

Enne, bedankt hé.

<<<Vuile handen                                                                       Twan befriest>>>